2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb Akropolisz-darab tért haza

2008. december 5. 09:34 MTI

Visszakerült Görögországba a Parthenont díszítő márványfríz egy darabja, melyet még a második világháború során vitt el egy osztrák katona.

Az egykor a Parthenon belső oszlopsorát díszítő töredéket 1943. február 16-án - amikor Görögország a tengelyhatalmak megszállása alatt volt - mozdították el az athéni Akropoliszból. Martha Dahlgren megörökölte nagyapjától a márványtömböt, és döntött úgy, hogy visszaadja Görögországnak.

A mostani töredék a Parthenon márványfrízeinek harmadik olyan darabja, mely az utóbbi hónapokban visszakerült Görögországba. Elsőként a Vatikán adta kölcsön egy évre a márványfrízek egy darabját, szeptemberben pedig egy szicíliai múzeum is visszaadott egy apró műkincset.

Görögország nagyszabású "antik műkincsvisszaszerző" kampányba kezdett az utóbbi években. Ennek egyik elsőszámú célpontja az 1801-ben, Lord Elgin - az Oszmán Birodalom egykori brit nagykövete- által lebontott hatalmas Parthenont ékesítő márványdísz. Az Elgin Márványok néven ismertté vált Parthenon frízt 1816-ban vásárolta meg és állította ki a British Múzeum.

Bár Görögország folyamatosan harcol a mintegy 2500 éves fríz visszaszerzéséért, az angolok a British Múzeum szabályzatára hivatkozva, rendre visszautasítják a kérést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár