2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Elítélték Sztálin istenítését

2008. november 27. 13:06 MTI

A moszkvai pátriarkátus egészségtelen szélsőségnek tekinti, hogy akadnak, akik Sztálint istenként tisztelik és szentté akarják avatni.

Erről Mihail Prokopenko pópa, az egyházi külső kapcsolatok kommunikációs szolgálatának vezetője beszélt az Interfax hírügynökségnek adott interjúban szerdán annak kapcsán, hogy egy Szentpétervár melletti ortodox templomban megjelent egy ikon - ortodox szentkép -, amely Sztálint, s mellette a szent Moszkvai Matrónát ábrázolja, akivel a politikus állítólag találkozott 1941 őszén.

Lehet eltérő módon megítélni Sztálin vagy akár Rettegett Iván cár tevékenységét, de egy ember történelmi érdemeinek elismerése nem jelenti egyben az illető szentté avatását és ikonokon való ábrázolását - vélekedett Mihály atya, s hozzátette: az említett ikonon ábrázolt találkozás aligha történt meg a valóságban, amint a legtöbb más, Sztálinnal és a vallással összefüggő monda is csak a fantázia szüleménye.

"Sztálin és más hasonló személyek ikonfestészeti ábrázolása afféle szellemi bolsevizmus, annak a beteges törekvésnek a kifejeződése, hogy mindenféle gondolatot a szélsőségig vigyenek" - mondta a pópa. Bírálta a szentpétervári kommunistákat, akik Sztálint ábrázoló kis nyomtatott szentképekkel terveztek akciót, s felhívta a figyelmüket arra, hogy egy-egy ember csakis szentté avatása után ábrázolható ikonon. "Más szóval az egyház majd maga eldönti, hogy kit avat szentté és kit nem, s szentképek sokszorosítása a nem szentté avatott személyről legjobb esetben is az ítélőképesség hiányáról tanúskodik, rossz esetben pedig istenkáromlás" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár