2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Népszerű a lyukas zászlóról készített dokumentumfilm

2008. november 17. 14:19 MTI

Az 1956-os magyar szabadságharcnak az az "erős üzenete", hogy a világ országai a mai általános bizonytalanságérzés közepette csak az ideológiai, vallási, politikai, kulturális, sőt gazdasági különbségeiket félretéve, egymással összefogva érhetnek el olyan nagy változást, amely egy mindenki számára élhetőbb világhoz vezet - írta a PR Newswire amerikai hírszolgálat Kaliforniából a hét végén.


"A magyarok félretették társadalmi, gazdasági, etnikai és vallási különbségeiket a forradalomban" - olvasható a jelentésben, amely Kovács Klaudia többszörös díjnyertes 56-os dokumentumfilmje, A lyukas zászló (Torn from the Flag) kapcsán írt az 52 évvel ezelőtti események tanulságairól. "A film egy olyan politikai és társadalmi változás történetét meséli el, amely szoros párhuzamban van a mai globális helyzettel" - olvasható az anyagban.

A film a remény és szabadság iránti emberi vágyat és az elnyomás alóli felszabadulás szükségét ábrázolja. Az Egyesült Államok nagy politikai és társadalmi változásokat áhít, a jelenlegi amerikai és globális válságok miatt azonban bizonytalanság, zavar és félelem uralkodik. "Az, amivel Magyarország 1956-ban szembenézett, annak a mikrokozmosza volt, amivel a világ ma szembesül" - szerepel az írásban. A magyar szabadságharc végül elérte célját, amely azonban késett, mert a világ nem volt hajlandó támogatni, ehelyett tétlenségével eladta az emberi méltóságot és szabadságot - olvasható a Hollywoodból keltezett cikkben.A hírszolgálat szerint Kovács Klaudia elbeszélő stílusú dokumentumfilmjének, amely indul az Oscar-díjért folyó versenyben, nagyon jó a visszhangja a mai fiatal felnőttek körében. Hat rájuk a film feszes tempója és az, amit Kovács Klaudia "modern, érzelmekre ható történetmesélésnek" hív. A hírszolgálat szerint sokan thrillerként nézik végig A lyukas zászlót.

Kovács Klaudia, aki 9 év alatt fejezte be a filmet, munkájában nagy mértékben támaszkodott két hollywoodi nagyság, Zsigmond Vilmos és Kovács László operatőr személyes 56-os tapasztalatára és filmkészítési szakértelmére. A producer-rendező olyan, korábban soha nem látott anyagokat is felhasznált filmje elkészítéséhez, amelyek titkosságát nemrégen oldották fel. A lyukas zászlót legutóbb a Denveri Starz Fesztivál válogatta be műsorába (jövő héten mutatják be), december elején szerepel a Plus CAMERIMAGE Fesztiválon a lengyelországi Lodzban, majd az amerikai Santa Fe Filmfesztiválon.

A kommunizmus bukásáról és az 56-os magyar forradalom nemzetközi hatásáról szóló 95 perces alkotás eddig öt díjban részesült, tavaly novemberben Hollywoodban debütált az AFI (Amerikai Filmintézet) fesztiválján, amely Észak-Amerika egyik legjelentősebb szakmai eseménye.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár