Szerelmes uralkodók

Ötszáz mandulafa Janus Pannonius újratemetésére

2008. október 15. 15:03 MTI

Félezer mandulafa elültetését és több tárlat megnyitását szervezi a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Janus Pannonius humanista költő emlékére, akit október 21-én temetnek újra Pécsett - közölte a megyei múzeumigazgató, a szertartás és a kísérőrendezvények előkészületeiről tartott sajtótájékoztatón.


Fabényi Júlia beszámolt arról, hogy nagy sikere van a közelmúltban meghirdetett köztéri faültetési akciójuknak, amelyet a költőóriás híres, Egy dunántúli mandulafáról című verse ihletett. A mandulafa-ültetésben sok önkéntes mellett közéleti szereplők, tudósok, művészek, cégvezetők is részt vesznek. Ugyancsak nagy érdeklődés kíséri az erre az alkalomra berendezett időszaki kiállításokat is.

A pécsi Modern Magyar Képtárban Martyn Ferencnek a költő életéről készült tusrajzaiból, a Régészeti Múzeumban a Janus Pannoniushoz köthető leletekből, a Természettudományi Múzeumban a dunántúli mandulafák témában, a Néprajzi Múzeumban pedig néprajzi ábrázolásokból nyílik tárlat, melyekre az iskolák előzetes jelzései alapján legalább kétezer látogatót várnak - mondta el.

Fazekas Orsolya, a Pécsi Egyházmegye kommunikációs referense arról szólt, hogy a Régészeti Múzeum október 16-án adja át az egyházmegyének Janus Pannonius földi maradványait, melyek egy horganyzott rézlemezekkel díszített fakoporsóba kerülnek. A volt pécsi püspököt a bazilikában október 20-án délután felravatalozzák, ezt huszonnégy órás virrasztás, szertartások, imádságok követik, ezalatt bárki leróhatja tiszteletét előtte.

Másnap ünnepélyes mandulafa-ültetést tartanak az északi városfal mentén Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint emlékkonferenciát Hiller István kulturális miniszter részvételével. A püspöki szentmisére és a temetésre délután három órakor kerül sor a székesegyház altemplomában. Janus Pannoniust Dulánszky Nándor püspök mellett helyezik végső nyugalomra, síremléke Rétfalvi Sándor szobrászművész munkáját dicséri majd.

Mayer Mihály megyéspüspök arról szólt, hogy a Pécsi Egyházmegye nagyságához méltóan temeti újra Janus Pannoniust, "megbocsátva" fiatalkori kilengéseit. "Pajzán verseiben az ifjúkor divatjának hódolt, aztán benőtt a feje lágya, és akarta a társadalmat vezetni, szervezni. A szenteket is a tökéletesedésük folyamatában vizsgáljuk, nem azt nézzük, milyenek voltak fiatalon" - fogalmazott a megyéspüspök. Mayer Mihály úgy vélte: a ceremónia kiváló kezdete a jövőre fennállása ezredik évfordulóját ünneplő pécsi püspökség induló ünnepségsorozatának.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az újratemetés alkalmából a Pécsi Püspöki Könyvtár megjelenteti a Janus Pannonius pécsi püspök dicsőítő éneke veronai mesteréhez, Guarinóhoz című, 1518-ban, Baselban kiadott kötetének reprint kiadását. Mindössze kétszáz készül belőle, ebből 120-130 kerül kereskedelmi forgalomba.

Janus Pannonius csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor fedezték fel. A püspökség eddig is valószínűsítette, de a legújabb antropológiai vizsgálatok idén tavasszal kapott eredményei alapján biztosra veszi, hogy a költő csontjait találták meg.

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!