2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Majomemberen dolgozott az orosz Frankenstein

2008. október 13. 08:56 MTI

Egy szovjet-orosz biológus-zoológus meg akarta alkotni a majomembert - derül ki Alexander Etkind, a Cambridge-i Egyetem orosz származású történész professzorának egy szaklapban megjelent tanulmányából, amelyben Ilja Ivanov hajmeresztő kísérleteiről folytatott kutatásainak eredményeiről számolt be.

A múlt század első felében tevékenykedő Ivanov, akit a nyugati sajtó "vörös Frankensteinnek" nevezett, a maga korában a mesterséges megtermékenyítés talán legnagyobb szakértője volt - csak sajnos átlépett egy határt az utópia irányába. Ténylegesen szerette volna megalkotni a majomembert. Kutatásait a Kreml csillagászati összegekkel támogatta, de tervei csődöt mondtak. 1990-ben Mihail Gorbacsov szovjet elnök a kutatók rendelkezésére bocsátotta az archívumokban elfekvő dokumentumokat és az igazság kezdett felszínre kerülni - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Ivanov a mesterséges megtermékenyítéssel előállított hibrid majomemberrel kapcsolatos elképzeléseit 1910-ben egy Grazban megtartott nemzetközi zoológiai kongresszuson ismertette először. A kollégák puszta elméletnek hihették, mert nem tudták, hogy a kísérletezés hamarosan elkezdődik. 1926-ban a tudós szovjet pénzzel és a párizsi Pasteur intézet áldásával elutazott Kindiába, az intézet Francia Guineai kísérleti állomására, ahol emberi spermával (állítólag a sajátjával is) megtermékenyített három csimpánzt.

A kísérleti állatok és a másik tucat, amelyet a Szovjetunióban akartak felhasználni, a hosszú hajóúton elpusztult, még mielőtt a Szuhumiban található kísérleti intézetbe értek volna. A boncolás megállapította, hogy a három közül egyik sem maradt terhes. Ivanov ekkor új módszert próbált bevezetni. Nőket akart majomspermával megtermékenyíteni. Talált is erre a célra öt önkéntes nőt, de programját nem tudta befejezni, mert más szelek kezdtek fújni: letartóztatták kémkedés vádjával és 5 évi lágerfogságra ítélték. Az ítéletet hat hónap után Alma Ata-i száműzetésre változtatták, és ott is halt meg 1932-ben. Nekrológját a Nobel-díjas Ivan Pavlov írta, akinek Ivanov a tanítványa volt.

Etkind kutatásai során arra keresett választ, hogy miért támogatja a Szovjetunió az elképesztő tervet. A dokumentumokból az derül ki, hogy a sikerét a materializmus és az ateizmus végleges győzelmének tekintették volna. A kísérleteket a tengerentúlon is sokan támogatták, egy ateista társaság például kész volt 100 ezer dollárt összegyűjteni neki. Az eredmények a szovjet tudomány fölényét is bizonyították volna. Etkind szerint a harmadik ok lehetett az az ábránd, hogy "tudományos eszközök" segítségével megszülethetett volna az új szocialista ember, a mintapolgár, a legyőzhetetlen katona.

Érdekes adalék: Ivanovval párhuzamosan Szergej Voronov, a francia orvosi kollégium tagja tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy fiatalítás céljából csimpánzok szexuális mirigyeit ülteti be éltesebb korú emberekbe. A szovjet elit köreiben állítólag lett is volna rá igény.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár