Hitler elfeledett szövetségesei

Eladják Cook kapitány bumerángját

2008. augusztus 20. 15:13

Elárverezik James Cook kapitány, az ötödik földrész felfedezőjének bumerángját, amelyet 1770-ben, első ausztráliai útján "zsákmányolt" a bennszülöttektől.

Cook nem tudta, mi a bumeráng lényege, azt hitte, hogy csupán egyszerű fa ütőfegyver, a visszatérési módszert még csak nem is sejtette. Ennek oka az volt, hogy a bennszülöttek általában elfutottak a felfedezők elől és nem tartottak nekik "termékbemutatót" hazai fegyveriparuk legjavából.

Csak jó pár évvel később - amikor telepesek vándoroltak ki Ausztráliába - derült ki, hogy valójában mit tud az eszköz. Cook bumerángja szeptember 25-én kerül kalapács alá Londonban, a várakozások szerint 60 ezer fontért - 18 millió forintért - kel el.

James Cook az egyik első európai volt Ausztráliában, s 1768 és 1779 között összesen háromszor kerülte meg a Földet. Első alkalommal eljutott Tahitire, Új-Zélandra és Ausztrália keleti partvidékére. Következő útja (1772-75) a Déli-sarkig vitte, majd a Csendes-óceán északi területei felé hajózva rálelt az Észak-Amerikát Ázsiától elválasztó jeges-tengeri átjáróra.

Utolsó utazása során felfedezte a Hawaii-szigeteket, de itt az őslakosok ellenszenvvel fogadták a nyugalmukat feldúló fehér embereket, s az expedíció vezetőjét, Cook kapitányt 1779-ben leszúrták.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!