2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hagyományos módszerekkel rekonstruálják Kőrösi Csoma kolostorát

2008. augusztus 17. 16:29

Elkészítette a zanglai buddhista kolostor - Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) híres keletkutató egyik tartózkodási helye - építészeti fölmérését a hattagú magyar önkéntes szakembergárda.

Az Indiához tartozó nyugat-tibeti körzet, s benne Zangla királya, Gyalses Nima Norboo Namgyal Ldey javaslatára fölfogadták a környék legjobb szakemberét művezetésre. Rajta keresztül, az ő válogatásában szerződtetnek további szakembereket a kolostor renoválásához - írta e-mailjében Irimiás Balázs építész doktorandusz a Zanglához legközelebbi településről, Padumból.

Képek a felmérésről

Az agyagtégla öntéséhez elkészült már a forma, az eredeti méretű fakeret is. A helyi és környékbeli mesteremberek kizárólag hagyományos technikákat alkalmazva fogják helyreállítani az épületet.

A helyi uralkodó - aki a kolostor tulajdonosa is - támogatja a tradicionális építési módok alkalmazását a renoválásnál, és szó sem lehet arról, hogy az építkezéseknél manapság népszerű hullámlemez tetőfedőt, vagy a lépcsők helyrehozatalához cementet használjanak, mert a hagyományos tibeti épületekben egyik sem létezett.

A munkálatokat Olosz Emese, a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) statikus mérnöke felügyeli. A Tibet Heritage Fund német szakemberei, akik évek óta dolgoznak a környék műemlékeinek helyreállításán, korrektnek és hagyománytisztelőnek találták a magyar expedíció kolostorfelújítási terveit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár