7 végzetes pillanat

Szellemet fotóztak egy angol csatatéren

2008. július 14. 08:42

Egy kísérteties alak, egyesek szerint az angol polgárháború egyik legfontosabb ütközetében elhunyt katona szellemét rögzítették filmen a paranormális jelenségek lelkes brit kutatói.

A Northamptoni Paranormális Csoport akkor rögzítette a titokzatos szellemalakot, amikor a múlt hónapban felkeresték Nasebynél az egykori csata helyszínét. A látogatás egybeesett az ütközet 363. évfordulójával is. A helyszínen jelen lévők az egykori küzdelmek hangjait, azaz az ágyúdörgést és a fegyverek zaját is hallani vélték. Amikor aztán átnézték az ott készített képeket, meglepve fedezték fel a titokzatos alakot, aki ráadásul vitt valamit a kezében is.

A csoport vezetője, Emma Whiteman a Daily Telegraph angol lapnak elmondta, hogy a képet a titokzatos zajok után nagyjából egy órával készítették, de a saját szemükkel semmit nem láttak. Szerintük a fényképeken egy egyszerű katona látható, és bár némelyikük egy lovat is látni vél, a harcos inkább csak gyalogolhat. Adrian Perkin, a közismert brit szellemnyomozó szerint a katona egy muskétát vagy egy lándzsát vihet magával, és szerint ha a kép eredeti, akkor ez egy igencsak ritka és tökéletes példa a hasonló észlelésekre.

A szkeptikusok szerint a felvételben semmit titokzatos nincs, és a furcsa effektet csak a kamera hibája okozza. A helyi csatateret felügyelő alapítvány szerint azért is szkeptikusak mindezzel kapcsolatban, mert onnan még soha nem hallottak hasonló szellemtörténeteket. A Naseby-nél 1645-ben vívott ütközet kulcsfontosságú volt a parlamenti erőknek a királypárti csapatokon aratott győzelmeik sorozatában. Az összecsapásban 21 ezer katona vett részt.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!