2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Fényképek mesélnek az elpusztított német városokról

2008. július 10. 10:57

Egy közel 3000 légifotót tartalmazó kollekciót fedeztek fel Németországban, amely a második világháborús szövetséges légitámadások pusztításai előtt mutatja be a német nagyvárosokat.

A Kiel városában előkerült fadobozt, amely fényképek negatívjaival volt tele, a szakértők szinte a megtalálás pillanatában lenyűgözőnek és egyedülállónak titulálták - tudósított róla a Spiegel nyomán a Guardian. A mellette talált jegyzék szerint az 1940-es évek Németországát bemutató fotók új megvilágításba helyezik azt is, hogy mekkora kárt okozott a szövetségesek bombázási stratégiája.

Lübeck városközpontja, 1942
Nézze meg a digitalizált képeket!

A fekete-fehér képeket, amelyeket mostanra már digitalizáltak is, a nácik azért készítették, hogy a német városokat azok esetleges pusztulása esetén könnyen újratervezhessék és átépíthessék. A különleges fotókat alacsonyan szálló repülőkről készítették, és azokon az épületek részletei is könnyen kivehetők: a legtöbb a városok központi részére koncentrál, és rajtuk a helyi örökség teljes barokk és gótikus ragyogása kivehető. A képek egyben fájdalmas kontrasztot is jelentenek a háború utáni német városokról készített légifotókkal szemben.

A fényképeket 1943-45 között készítették, a munkálatokat Hitler főépítésze, Albert Speer felügyelte. Speer munkabiztosságának az volt a feladata, hogy megtervezzék az elpusztított városok újjáépítését, azt, hogy hol és mit, illetve milyen formában kell újraalkotni. A feladatnak volt egy kevéssé ismert része is: azt is nekik kellett eldönteni, hogy melyik városokat érdemes újjáépíteni, és melyeket nem. Bár Hitlert megszállottan érdekelték a hasonló dolgok, azt nem tudni, hogy a légifotókat ő is látta-e.

A lipcsei városháza

A képeket digitalizáló, majd interneten is mindenki számára elérhetővé tévő Marburgi Fotóarchívum, vezetője, Christian Bracht szerint első alkalommal mérhetjük fel a pusztítás teljes mértékét. A fotókat a héten szinte az össze német napilap lehozta, és az archívum reményei szerint azok egy újabb - a témában folyamatosan megjelenő könyvek és filmek által is támogatott - vitát válhatnak ki az országban a szövetséges légicsapásokról, illetve azok szükségességéről a Harmadik Birodalom elpusztításában. A kutatók szerint a képek alapján már most is egyértelmű, hogy a bombázások legfőbb célja nem a stratégiai pusztítás, hanem a németek moráljának megtörése lehetett.

A képeket Albert Speer épületvizsgáló hivatalának egyik alkalmazottja, Hans Stephan rejtette el, és azokat nemrég elhunyt lánya házában találták meg. Bár a férfi a háború utáni újjáépítésben is szerepet játszott, akkorra már megcsömörlött, hiszen a németek múltba forduló ideái helyett inkább a modern szellemben megújuló városokat látták volna szívesebben. Éppen ezért úgy döntött, hogy a képekre a közeljövőben nem lesz szükség, így inkább megszabadul tőlük.

Drezda a tűzvihar előtt

"Egy mára már nem létező országot láthatunk" - fogalmazott Katya Iken a Spiegelben, kiemelve az iróniát, hogy Hitler pont azt a szépséget akarta újraalkotni, amelynek elpusztításáért ő lett a legfőbb felelős. A képeken egy teljesen más Németország kel életre: láthatjuk az 1943 októbere és 1944 márciusa között porig bombázott gótikus Frankfurtot, vagy a gyújtóbombákkal 1944-ben elpusztított késő gótikus Stuttgartot is; a legellentmondásosabb tűzviharral elpusztított Drezda barokk óvárosáról nem is beszélve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár