2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Új lapot nyitnának a magyar történetírásban

2008. július 8. 17:02

Hiller István miniszter az ősz kezdetéig várja az 56-os Intézet, a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet és a Politikatörténeti Intézet főigazgatói által elkészített kutatási és fejlesztési terveket.

Az oktatási és kulturális tárca vezetője ezt annak kapcsán mondta hétfői, az intézetek vezetőinek jelenlétében tartott budapesti sajtótájékoztatóján, hogy jövőre lesz a rendszerváltás és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulója. Ennek megünneplésére, illetve a megemlékezésekre az említett intézmények jelentős előkészületeket folytatnak.

Fotó: Gordon Eszter

Schmidt Mária, Rainer M. János, Földes György és Hiller István

Hiller István közölte, a húszéves távlat ahhoz is hozzájárulhat, hogy a magyar történetírásban érdemes legyen "új lapot nyitni". Beszámolt arról, hogy az intézményvezetőkkel folytatott, tea melletti beszélgetésen - amelynek eddig nem volt hagyománya - felajánlotta a kormányzat segítségét a tudományos kutatómunka mind nagyobb anyagi biztonságának megteremtéséhez. Úgy fogalmazott, "a miniszter kinyújtott kezét el lehet ütni vagy meg lehet szorítani," de ahhoz, hogy a tudományos szféra és a tárca egymással szót értsen, intenzíven kell beszélgetni.

A miniszter kiemelte, hogy a közfeladatokat ellátó tudományos intézmények finanszírozását választási ciklusokon átívelően, stabilan kell megteremteni. Az anyagi feltételek megteremtésében, annak mértékében minden politikai irányzatnak egyet kell értenie, még ha a politikai szférában nagy is a bizalmatlanság - hangoztatta.

Hiller István a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "országunkat egymást jobban értő emberek közösségévé kell tenni, ebben áll a tudomány és az értelmiség feladata". Arról is beszélt, hogy Schmidt Mária, a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója korábban nyílt levelet intézett hozzá a történettudományi intézetek működtetéséről. Erre szintén nyílt levélben válaszolt, illetve a hétfői megbeszélés is egyfajta, arra adott reakció volt.

Schmidt Mária bizakodásának adott hangot, hogy a jelenkortörténeti kutatásokat új alapokra tudják helyezni a rendszerváltozás huszadik évfordulója után. Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója kijelentette: intézetük a "nemzeti önismeret szolgálatában akar hosszú távon állni". Rainer M. János, az 56-os Intézet főigazgatója utalt arra, hogy a különböző szakmai szervezetek korábban is élénk párbeszédet folytattak, aminek során kiderült: nincs mindenki által elfogadott, kanonizált módszer, így minden kutatási irányzatnak van létjogosultsága.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár