2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyházi könyvritkaságok Esztergomban

2008. június 25. 08:13

Felbecsülhetetlen értékű, a magyar írásbeliség és könyvkultúra kezdeteit bemutató Bibliákból és Biblia-töredékekből nyílt kiállítás az esztergomi Szent-Adalbert Központban.

Kiemelte, hogy a kiállított művek között szerepel az egyik legfontosabb magyar nyelvemlék, az 1516-19-ben készült Jordánszky-kódex is. A gótikus, kurzív írással papírra vetett mű tartalmazza az egyik legrégebbi ránk maradt bibliafordítást.

A Hittudományi Főiskola Könyvtárából érkezett a Káldi-féle Biblia néhány kéziratos lapja, amelyeket Erdő Péter bíboros egy kötéstáblában talált meg, még esztergomi teológia-tanárként. A kéziratos változaton láthatók Káldi javításai, Pázmány Péternek tulajdonított bejegyzések és egy bécsi nyomdász jelzései. Pázmány Pétertől egy kézzel írott levelet is bemutatnak, melyet a Prímási Levéltárban őriznek.

A kiállításon szerepel egy 12. században írt Biblia töredéke, a Főszékesegyházi Könyvtár állományából. Mivel a tatárdúlás, majd a török hódoltság miatt középkori kulturális értékeink túlnyomó része elveszett, ezek a töredékek bizonyítják a korai magyar könyvkultúra létét és színvonalát.

A Főszékesegyházi Könyvtár, a Simor Könyvtár, az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára és a Prímási Levéltár gyűjteményéből rendezett tárlatot a Keresztény Múzeum 16. századi metszetei és falikárpitjai színesítik. A Biblia éve alkalmából kiállított ritkaságokat augusztus 31-ig lehet megtekinteni az esztergomi Szent-Adalbert Központban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár