2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háború Szlovéniában

2008. május 29. 17:00

A Szlovénia függetlenségéért folytatott 1991-es harcoknak állít emléket a Hadtörténeti Intézetben és Múzeumban megnyílt kiállítás.

A tárlat szakmai bemutatóját Tomaz Kladnik alezredes, a szlovén hadsereg katonai múzeumának igazgatója tartotta meg, majd Holló József Ferenc ny. altábornagy, a múzeum főigazgatójának képviselője mondott köszöntőt. Az eseményen megjelent Ladislav Lipic szlovén nagykövet is.

"Magyarország, különösen a határmenti városok jelentős segítséget nyújtottak a szlovén háború során. A hivatalos kapcsolatokat először Magyarországgal vették fel védelmi-hadászati szinten . A két ország az elmúlt időszak alatt vált EU és NATO taggá, tavaly december óta pedig mindketten a schengeni övezetbe tartozunk. Többé nem választanak el minket határok, éppen ellenkezőleg, a terület, ahol élünk, egyre közelebb hozza a két országot egymáshoz. Ennek méltó kifejezése a ma megnyitásra kerülő kiállítás is" - hangsúlyozza az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Az 1991. június 27. és július 7. közötti szlovéniai háború a szövetségi hadsereg kivonulásával - és három hónapos nemzetközi közvetítésű moratórium után - 1991. október 8-án Szlovénia és Horvátország egyoldalú függetlenné válásával zárult. Az 1991. szeptember 7-én Hágában összeülő délszláv békeértekezlet kudarca után az Európai Közösség Németország erőteljes nyomására 1992. január 15-tel elismerte a függetlenségüket deklaráló köztársaságokat, szentesítve Jugoszlávia széthullását - olvasható a Honvédelmi Minisztérium háttéranyagában.

A nagyközönség által is látogatható időszaki kiállításon képek, fotók, katonai emlékek és más tárgyi dokumentumok láthatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár