2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáélesztik a Moldva szigeteit

2007. március 5. 13:15

A Moldva áradásában megsemmisült és megsérült épületek újjáépítése után egy 21. századi városrésszel gazdagodhat a cseh főváros.

Karlín, Prága egykori külső kerülete, a budapesti Újpesthez hasonlóan iparvárosnak épült a 19. század első negyedében. Itt világítottak először villannyal, és innen indult az első villamos is. Prága 21. századi városépítészei fényes jövőt álmodtak a napjainkban lepusztult részeknek is helyt adó kerületnek: parkok, irodaházak továbbá modern lakóparkok építésével lehelnek új életet a környékbe.

A rekonstrukciós tervek

Napjainkban teherautók száguldanak a Rohanský-sziget rakpartján, ám az autóút mellett nincs folyó, és híd sem vezet a rakpart nevét viselő "szigetre". A Rohanský-szigetet ugyanis a Moldva folyószabályozási munkálatai során az 1920-as években töltötték fel: azóta Karlín egyik negyedének a neve emlékeztet az egykori szigetre.

A legújabb elképzelések szerint azonban hamarosan ismét igazi jelentése lesz a szigetnek. Prága nyolcadik kerületében a főváros két csatorna építésébe kezd, amivel a korábban létező szigeteket a Rohanský- mellett a Maninský-szigetet is "újjáélesztik". A projekt lebonyolításáért Pavel Klega, Prága főpolgármester-helyettese felelős, aki szerint a 2002-es nagy moldvai árvíz után a városi önkormányzat a leglepusztultabb területeinek rehabilitálásába kezdett a Moldva keleti partján.

Ez egy városrész-fejlesztési program is egyben, az elképzelések szerint új irodák és lakóházak is épülnének a területen - állítja Klega. Az új városnegyed első ingatlanai a Rohanský-sziget nyugati csücskében már felépültek. Az irodaházak mögött ma még gazos, elhagyott épületekkel teli területen, Prága városa 2007-ben 280 millió koronát (2.5 Mrd forint) fordít a közművek kiépítésére. Klega szerint, 2010-ben egy hatvanhektáros sport- és szabadidő- centrum is várja a pihenni vágyókat a jelenleg elhagyatott területen, ami teljesen körbehajózható lesz a két csatorna megépítésével.

Jiří Friedel vízügyi illetékes szerint a két "sziget" körül épülő csatornák árhullám esetén jelentősen csökkenthetik a Moldva vízszintjét, így ezzel megelőzhető lesz egy, a 2002-es árvízhez hasonló drámai helyzet kialakulása a cseh fővárosban.

Kiss Balázs - Terra Recognita Alapítvány

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár