2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mátyás király könyvtára az interneten

2006. július 25. 12:30

A Bibliotheca Corviniana Digitalis program arra vállalkozott, hogy digitális eszközökkel virtuálisan helyreállítsa Mátyás király egykori könyvtárát, a Bibliotheca Corvinianát vagy korabeli nevén Bibliotheca Augustát. A virtuális rekonstrukció mellett a projekt résztvevői a könyvtár tudományos feldolgozását tartják a legfontosabbnak.

A magyar reneszánsz kultúra legnagyszerűbb és leghíresebb alkotása Mátyás király budai könyvtára. Olyan alkotás, amely nemcsak elérte a kor legmagasabb európai színvonalát, hanem hozzá mérhető, a maga nemében és a maga korában, az Alpoktól északra sehol sem akadt. De miért éppen Buda, a magyar király udvara volt az a hely, ahol az Italián kívüli világban először jött létre nagy humanista uralkodói könyvtár? Erről és a Könyvtár történetéről olvashat Csapodi Csaba tanulmányában!

2001 őszén az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Magyar Tudományos Akadémia és a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár corvináinak digitalizálásával kezdődtek meg a munkálatok. 2003-ban az UNESCO támogatásával a budapesti Egyetemi Könyvtár és az esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár corvináit digitalizálták. A projekt keretében digitalizálásra kerülnek a cseh és horvát nemzeti könyvtár corvinái valamint a Krakkóban, Wroclawban és Torunban őrzött kódexek is.

Minden egyes könyv állapotát állományvédelmi szakemberek ellenőrizték a digitalizálás előtt. A jelenleg látható corvinák digitalizálása DigiBook 6000 RGB szkennerrel történt. Az eredeti képeket TIFF formátumban RGB színrendszerben tárolják, és a feldolgozott képeket CD-n archiválják. Sajnálatos azonban, hogy a honlap utolsó frissítése minden bizonnyal 3 évvel ezelőtt történt, így azóta nem találunk naprakész információt (pl. azt sem, hogy Mátyás király könyvtára, a Bibliotheca Corviniana felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára). Eddig az 53-ból 36 kódexet tettek fel az internetre, ami 10500 nagyfelbontású képet jelent, és összesen 52500 kép látható az oldalon.

A program kiemelt célja - virtuális rekonstrukció mellett - a corvinák tudományos feldolgozása, amelynek köszönhetően már jelenleg is számos, a Corvinákról szóló tanulmány érhető el a portálon.

http://www.corvina.oszk.hu/

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár