2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális modellekkel fejtik meg a hieroglifák titkait

2006. szeptember 20. 12:30

Kanadai kutatók a papír és ceruza hagyományos párosa helyett digitális eszközökkel szeretnék megfejteni az ókori feliratok jelentését.

A kutatást vezető Jean Revez, a Montreali Egyetem professzora olyan jövőképet vázolt fel a National Geographic Newsnak, amelyben az epigráfusok digitális kamerák és célszoftverek birtokában pillanatok alatt megfejtik az egykori feliratokat. A jelen szerinte kiábrándító és elmaradott: most ugyanis egy pauszpapírt helyeznek a feliratokról készült fényképek felnagyított változataira, majd ceruzával rajzolják körbe illetve tollal húzzák ki a vonalakat. Léteznek persze a rajzoláshoz grafikai szoftverek is, ám azok a kutatók szerint egyelőre nem olyan pontosak, mint az emberi kézrajz.

Revez és kollégái ezt a hiányosságot pótolva készítették el az AutoCAD grafikai tervezőprogram speciális funkciókkal ellátott változatát. A módosításokhoz a térképészek által is használt fotogrammetria nevű módszert használták fel, amelynek során a légifotókból háromdimenziós képeket készítenek. A program a fejlesztés után képessé vált több, különböző szögből készített fénykép összeillesztésére, és a helyszín, vagy a fotózott tárgyak digitális modelljének megalkotására. A speciálisan megírt algoritmusok pedig az epigráfusoknak nyújtanak segítséget a különböző formák és vonalak elemzésében.

Eközben a belgiumi Liége Egyetem munkatársai egy másik programon dolgoznak: ők egy olyan optikai eszközt fejlesztenek, amely a régészeti feltárások helyszínének háromdimenziós újraalkotására lesz képes. Ezzel lehetővé válik a műemlékek, romok, templomok, stb. digitális terepbejárása mindenféle zavaró tényező nélkül. Az új programok a kutatók reményei szerint a szakemberek szélesebb körű összekapcsolásán túl lehetővé tennék a különböző régészeti emlékek megóvását a jövendő generációk számára is, így a könnyen pusztuló feliratok és sérülékeny maradványok a kibertérben élnének tovább.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár