2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Veszélyben az afrikai reneszánsz

2006. november 14. 11:45

Ősi szövegek tízezreiért folyik a harc Timbuktuban, legfőképpen azért, mert e szövegek a kutatók szerint azt bizonyítják, hogy Afrika írott története legalább olyan régi, mint az európai reneszánsz.

A mesés szaharai városban, Timbuktuban, a mai Maliban magán- és közkönyvtárak eddig mintegy 150 ezer ódon kéziratot gyűjtöttek össze. Ezek közül némelyik a 13. században íródott, ám a helyi történészek úgy vélik, hogy a környék homokja jóval többet őrizhet a mélyben. Sokan azonban attól félnek, hogy a hír terjedésével beindul a kéziratok illegális kereskedelme és csempészete: turisták és külföldi műkincsgyűjtők kezébe kerülhetnek a becses dokumentumok.

A kéziratokat eddig sárkunyhók alatt és sivatagi barlangokban rejtették el, ugyanis attól féltek, hogy a szellemi kincset marokkói hódítók, európai felfedezők, majd francia gyarmatosítók kaparintják meg. Timbuktu most hadjáratot indított a kéziratok védelmében, és a feladatok koordinálására új könyvtárat alapítottak az Ahmed Baba Intézetben (Ahmed Baba egyébként William Shakespeare Timbuktuban született kortársa volt). A mentőakcióban az Egyesült Államok és Norvégia is közreműködik.

A díszes kalligráfiával írt szövegek egy részét csillagászat és matematika tanítására használták, míg mások az aranykori, azaz a 16. századi Timbuktu társadalmi és gazdasági életének krónikái. "Ezek a kéziratok az akkori emberi tudás valamennyi területét felölelik a jogtól a természetttudományon és gyógyászaton át a politikáig és a művészetekig" - mondta Galla Dicko, a mintegy 25 ezer ilyen kéziratot őrző Ahmed Baba Intézet igazgatója. "A kéziratoknak csupán a tíz százaléka került felszínre. Úgy becsüljük, hogy több mint egymillió van még eltemetve" - mondta Ali Ould Sidi, a város világörökségi területeinek kormányfelelőse.

Forrás: EPA

Némely akadémikus azt állítja, hogy e kéziratok azt bizonyítják: Afrika szellemtörténete legalább olyan régi, mint Európáé. Mások szerint e kéziratok jelentősége a holt-tengeri tekercsekéhez mérhető. Thabo Mbeki, a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke azt nyilatkozta, hogy e kéziratok helyre fogják állítani az afrikai népek önbecsülését, büszkeségét és méltóságát. Timbuktuban, abban a városban, ahol számos egyetemen 25 ezer tudós élt és dolgozott négy évszázada, hasonló reményeket táplálnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár