2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Páratlan gyűjtemény a skót tömegmédia történetéből

2005. november 7. 14:00

A Skót Nemzeti Könyvtár legújabb tartalomszolgáltatásával az 1910 előtti Skócia társadalmi nyilvánosságának szerkezetváltozása követhető nyomon.

A tömegkultúrára éhes nyilvánosság a rendszeres és olcsón elérhető napilapok és hírcsatornák műsorai előtt sem maradt téma nélkül: a ponyvairodalomban minden fontos eseményről beszámoltak a mai bulvárlapok mondanivalóját megelőlegezve.

Skóciában a házfalakra kiragasztott úgynevezett `egyoldalasok` közel 300 éven át naponta tájékoztattak a világ fontos eseményeről: jelentősebb bűntények, politikai események, romantika, kivándorlás, humor, tragédia, hírességek és hétköznapi babonák nem kerülhették el a szerkesztők figyelmét. A hírek mellett közérdekű információt, híres emberek beszédeit és dalokat is tartalmazott az a falragasz-gyűjtemény, amelyet most a Skót Nemzeti Könyvtár honlapján digitalizálva, adatbázisba rendezve böngészhetünk.

A digitalizált nyomtatványok az írott tömegsajtó születését példázzák: előbb királyi rendeleteket, törvényeket és hivatalos felszólításokat tettek közzé falragasz formátumban, majd a politikai propaganda is hamar beszüremkedett, végül megjelentek a bulvároldalak, színes történetekkel és híres beszédekkel. A nyomtatási technológia gyorsuló fejlődése és a látszólag egyre olcsóbban előállított újságpapír révén a kis egyoldalasok a 19. század közepére több oldalas hírújságokká, majd a század végére tömeglapokká váltak.

A Skót Nemzeti Könyvtár internetes tartalomszolgáltatása közel 1800 nyomtatvány segítségével idézi fel a skót utcák 1650 és 1910 közötti hétköznapjait. Az adatbázisban részletes kommentárok kísérik a jpg-formátumú képekben megjelenő lapokat, illetve megtalálhatjuk a szövegek teljes átírását is, és azokat pdf-formátumban le is tölthetjük.

Az oldal keresőjével meglepő módon szinte az aktuális eseményekben is kereshetünk. Ha például beírjuk a "Párizs" és a "zavargások" szavakat, akkor erre is találunk megfelelő röplapot. Ez a lap szemléletesen írja le a XVIII. Lajos második fia, Berri hercege halálának egyéves évfordulóján, 1821-ben kitört lázongásokat, melynek során a tüntetők többször összecsaptak a hatóságokkal is. A francia eseményeket pedig azért említik meg a skót sajtóban, mivel a helyiek komolyan szimpatizáltak a Napóleon uralma alatt náluk időző trónörökössel, a későbbi X. Károllyal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár