2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tudósítás a frontvonalról - Afganisztán

2002. november 13. 20:08

Afganisztán. Egy távoli, fenséges és titokzatos ország. Itt mindennapos a halál, az erőszak és az értelmetlen pusztítás. Egy rutinos fotós és egy sztárújságíró számára a veszély hozzátartozik a mindennapi munkához. Csak úgy számolhatnak be az itteni eseményekről, ha személyesen átélik a káoszt, az állandó életveszélyt és látják az itt élő emberek töretlen optimizmusát. Mert Afganisztán jövőjéhez az afgán lélek megértésén keresztül vezet az út. A National Geographic Channel elkísérte őket erre a veszélyes vállalkozásra.

November 17-én este 11-kor

Sebastian Junger Amerika bármelyik utcáján nyugodtan sétálhatna. Nem üldöznék a rajongók. Rengetegen ismerik azonban Viharzóna című sikeres könyvét és a belőle készült filmet. Sebastiant már tinédzserkorában, a massachusetts-i Belmontban is vonzotta a veszély és a nehéz helyzetek. Sebastian a világ legveszélyesebb helyein bizonyított: Boszniában, Sierra Leonéban, Cipruson. Ezúttal Afganisztánba, ebbe a fegyveres csoportok és a kormány által részekre szakított országba tart. Több generáció óta az ország lakossága nem lát mást, csak háborút. A 80-as években sikerült kiverni a szovjet csapatokat, de ma a népnek még keményebb ellenséggel kell szembenéznie. Afganisztánt a tálibok tartják uralmuk alatt. Ez egy szélsőséges vallási hadsereg, amely pótolhatatlan értékeket pusztít el és alapvető jogaiktól fosztja meg az afgán nőket. Ezen a földön a terror az úr.

Ajánlat
Sebastian Junger Homepage
Fotógaléria a forgatásról
Interjú Sebastian Jungerrel
Tudósítás a frontvonalról

Sebastian tehát veszélyes helyre készül. De nem megy egyedül. A National Geographic Adventure magazin jóvoltából vele tart Reza, a világhírű fotós is, aki igazi szakértője az afganisztáni zavargásoknak. 1990-ben Reza otthagyta munkahelyét és az afgán menekülttáborokba ment fényképezni. Mindig is ott dolgozott, ahol emberek illetve országok harcban álltak. Reza tizenéves volt, amikor elkezdte megörökíteni az emberi jogok megsértését Iránban. Amíg a sah titkosrendőrsége közbe nem lépett. Három évig tartották fogva, ráadásul meg is kínozták. De Reza nem tört meg, ma is az igazságtalanságokat tárja fel. Felesége van és két gyermeke, így ma már többet kockáztat. Most tehát Reza és Sebastian úticélja Afganisztán. Egy ország, ahol gyakran egyenlő eséllyel lehet életben naradni és meghalni. Találkozni szeretnének Ahmed Sah Maszúddal az afgán ellenállók legendás vezérével, és azokkal az emberekkel, akikért harcol. Maszúd kiváló startéga. Sokan csak úgy emlegetik: a Pandzsír oroszlánja. A 80-as években csapatainak nem kis része volt a szovjetek kiverésében.

Ahmed Sah Maszúd

Reza 16 éve, ismererkedett Maszúddal, aki mélyen kötődik Afganisztánhoz. Maszúd az úgynevezett északi szövetség vezetője. Ez az ellenállók 15000 fős állig felfegyverzett hadserege. A tálibok ellen harcolnak. A szovjetek kivonulása után a tálibok olyan katonai erőként léptek fel, amely biztosítja a stabilitást a békére vágyó afgánok számára. A tálib uralom Afganisztán nagyrészén valóban meghozta a békét. De ennek szörnyű ára volt. A tálibok olyan volt diákok, akik a pakisztáni "madraszaz" vallási iskolákból kerültek ki. Ez egy rendkívül aggresszív, fundamentalista elnyomó rezsim. Rengeteg afgán támogatja őket és még ma is sok fiatalt soroznak be. A tálibok politikája megdöbbentette a világot és az afgánok nagyrészét is. Csak egy példa: a nők nem járhatnak kíséret nélkül az utcán. Mindig kell, hogy velük legyen egy férfi rokon, ellenkező esetben megkorbácsolják őket. Nem részesülhetnek orvosi ellátásban sem, mert női orvosok nincsenek, az pedig nagy illetlenség lenne, ha egy férfi orvos női beteget vizsgálna. Röviden, a tálibok alatt a nők minden joga eltűnt. Reza és Sebastian, az Afganisztánt észak felől határoló, független Tadzsikisztánon át jutnak el Maszúdhoz. A határon azonban dönteniük kell. Vagy a három hónapig tartó fáradságos hegyi utat választják, amelyhez Rezának legutóbb már volt szerencséje, vagy titokban repülnek helikopterrel. A riport a 2001. szeptember 11-i terrortámadást megelőző hónapokban készült. Ahmed Sah Maszúdot - a feltételezések szerint - Oszama Bin Laden emberei ölték meg néhány nappal szeptember 11. előtt.

Válaszolj az alábbi két kérdésre és nyerj National Geographic ajándéktárgyakat!

 • Kik a mullahok?
  a) Tálib vallási vezetők
  b) Az Északi Szövetség vezetői
  c) Pakisztánban élő afgánok
 • Mikor foglalták el a tálibok Kandahár városát?
  d) 1994
  e) 1996
  f) 1998 A megfejtést az [email protected] címre várjuk. A tárgy/subject rovatba írd bele: NGC.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár