2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

12 ezer leletet már megtaláltak a 17. századi kínai parasztvezér elsüllyedt kincséből

2018. április 24. 10:44 MTI

Több mint 12 ezer leletet hoztak felszínre helyi régészek a délnyugat-kínai Csengtu városától délre található víz alatti „kincslelőhelyen” végzett legutóbbi munkálatok során - közölték a helyi hatóságok.

Leletek a kínai vízalatti kincslelőhelyről

Szecsuan tartomány kulturális örökségekkel és régészeti kutatásokkal foglalkozó intézete szerint a felszínre hozott leletek között lőfegyverek, vasból készült fegyverek, úgy mint kardok, kések, lándzsák, valamint ezüst öntvények, arany és ezüst pénzérmék, háztartási tárgyak és ékszerek sorakoznak.

Az egyik legértékesebb lelet egy hiányos aranypecsét, amelyről úgy vélik a kutatók, hogy a Ming-dinasztia (1368-1644) egyik hűbérállamának uralkodójáé lehetett. A bélyegzőbe a „su” kínai karaktert vésték, amely a mai Szecsuan egyik korabeli neve volt. Az ásatási munkálatok január végén kezdődtek csaknem tízezer négyzetméternyi területre kiterjedően. A régészek szerint a „kincslelőhely” akár egymillió négyzetméternél is nagyobb lehet.

A kutatók tavaly több mint 30 ezer leletet hoztak felszínre a folyómederből. A régészek azt tervezik, hogy helyreállítják a leleteket, kiállításokat szerveznek belőlük és a helyi hatóságokkal együttműködve építenek számukra múzeumot és egy örökségvédelmi parkot.

Úgy tartják, hogy 1646-ban a Ming-dinasztia csapatai ezen a területen mértek csapást egy parasztfelkelés vezetőjére, Csang Hszian-csungra, aki délre akarta menekíteni a kincseit. A csata során nagyjából ezer hajó süllyedt el, mindegyikük pénzzel és értéktárgyakkal megpakolva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A feltárás helyszíne

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár