A vörösterror 133 napja

110 meneten át tartott a történelem leghosszabb bokszmeccse

2019. március 11. 17:03 Múlt-kor

Növekvő elfogadottság

Az ökölvívás „aranykorát” kétségtelenül a 20. század második fele jelentette, Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman és Rocky Marciano korának óriási nehézsúlyú összecsapásaival. Ekkoriban a boksz az egyik legnézettebb sport volt az éppen elterjedő televíziós közvetítéseknek köszönhetően, továbbá az Egyesült Államokban a faji szegregáció ellen zajló küzdelem közepette a fekete sportolók ebben érték el a leglátványosabb sikereket. Ekkoriban azonban még korántsem volt olyan biztonságos az ökölvívás, mint napjainkban.

1982. november 13-án Las Vegasban az amerikai Ray Mancini és a dél-koreai Kim Dukku közötti könnyűsúlyú világbajnoki mérkőzés tragédiával végződött: a 14. menetben kiütött koreai versenyző néhány perccel a mérkőzés lefújását követően kómába esett, majd életét vesztette. Ezt követően a sportág világszervezetei 12 menetre korlátozták a meccsek hosszát, ehhez tartja magát napjainkban is a sportszervezetek nagy része. Mindemellett Kim halála nyomán minden professzionális szervezetnél megerősítették a ring melletti orvosi jelenlétet, és fokozottabb odafigyelésre kötelezték a bírókat.

Az ökölvívás történelmét végigkísérték a törvényi akadályok, főként a súlyos sérülésekkel vagy halálesetekkel járó események után. A 20. század első felében, amikor Jack Dempsey és a hozzá hasonló legendák uralták az Egyesült Államok bokszvilágát, korántsem volt legális az egész országban a sport – a legtöbb államban csupán úgy volt engedélyezve, ha egy adott privát klub tagjai mérkőztek meg egymással, ennek eredményeképpen a nagy nevű sportolóknak mind tagságot kellett váltaniuk a helyszínt adó klubba.

A 20. század során több országban kifejezetten a professzionális ökölvívás került tilalom alá, miközben az amatőr versenyzés engedélyezett volt. Így volt ez Kubában az 1959-es forradalomtól egészen 2013-ig, Svédországban 1970-től 2007-ig, valamint Norvégiában 1981-től 2014-ig. A tilalmak feloldásában nagy szerepe volt a biztonsági és egészségügyi sztenderdek nagy mértékű javulásának. Az álló- és földharcot ötvöző, sokak szerint kiszámíthatatlanabb és ezáltal izgalmasabb mérkőzéseket nyújtó kevert harcművészetek (MMA) 1990-es évek óta tartü térhódítása ellenére az ökölvívás továbbra is világszerte nagy népszerűségnek örvend.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Női ökölvívás Németországban a 20. század elején (kép forrása: All That's Interesting)Andy Bowen (kép forrása: Wikimedia Commons)Jack Burke (kép forrása: Wikimedia Commons)Ökölvívás ábrázolása az ókori Görögországból (kép forrása: Fightland)Muhammad Ali zsákon gyakorol egy sajtófotózás alkalmával (kép forrása: The Independent)A tragikus kimenetelű Las Vegas-i meccs egy jelenete (kép forrása: The New York Times)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!