2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény VIII. Henrikről

2019. január 23. 08:29 Múlt-kor

A fiatal Henrik gyakran indult lovagi tornákon. A krónikák szerint kopjavetésben verhetetlen volt és olyannyira kedvelte a megmérettetést a „ringben”, hogy a küzdelmekről többszöri sérülései ellenére sem akart lemondani.

1. Hat házasságával VIII. Henrik (1509-1547) abszolút csúcstartó az angol uralkodók között. Az Aragóniai Katalinnal köttetett frigye volt a leghosszabb, amely 24 évig tartott. A legrövidebb csupán hét hónapig.

2. A 187 cm magas, atlétatermetű Henrik kortársai fölé tornyosult. A londoni férfiak átlag magassága abban az időben 170 cm volt.

3. VIII. Henrik rajongott a teniszért. Palotáiban gyakran építtetett teniszpályákat. Az ütő mellett gyakran ragadott kockát is és vagyonokat vesztett a kockajátékokon.

4. A fiatal Henrik gyakran indult lovagi tornákon. A krónikák szerint kopjavetésben verhetetlen volt és olyannyira kedvelte a megmérettetést a „ringben”, hogy a küzdelmekről többszöri sérülései ellenére sem akart lemondani.

5. A lovagi tornák mellett Henrik a futballt is gyakorolta, amely abban az időben inkább egy vad rögbire hasonlított és olyannyira brutális játék volt, hogy később betiltották.

6. Henriket kortársai a legjobban öltözött királynak tartották. A londoni velencei követ, Sebastian Giustinian 1519-es feljegyzései szerint az angol király 16 ezer dukátot (arany pénzérmét) költött ruházkodásra.

7. A Rómával történt szakítás után Henrik Anglia ezer éves kulturális és építészei örökségének egy részét elpusztította. Emberei több mint 800 rendházat fosztottak ki vagy romboltak le a királyságban.

8. Élete alkonyán Henrik egészsége drasztikusan megromlott. Az angol uralkodó érdeklődése ekkor fordult a „gyógyszerészet” felé. Az betegeskedő uralkodó számos kenőcsöt készített, amellyel gyulladt lábait kezelte.

9. A gyakran kegyetlen uralkodó, aki szemrebbenés és lelkiismeret-furdalás nélkül kivégeztette az útjában álló embereket, remek muzsikus volt. Henrik dalokat komponált, szeretett énekelni, kedvenc hangszere pedig a lant volt.

10. Az „öreg rézorrú”, így emlegették VIII Henriket királyságában, 1526-ban pénzrontáshoz folyamodott, hogy Franciaország és Skócia elleni háborúját finanszírozza. A Henrik arcképével díszített, vékony, ezüst réteggel bevont pénzérmék azonban a király orránál gyakorta lekoptak, felfedve az értéktelen rézpénzt az ezüst alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár