2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Charles Darwinról

2019. január 2. 09:16 Múlt-kor

1. Bár híres evolúcióelmélete ellentmondott a bibliai teremtéstörténetnek, a 19. század világhírű természettudósa, Charles Darwin nem volt ateista. Agnosztikusnak vallotta magát, úgy vélte, hogy Isten létezése nem állítható, de nem is tagadható.

2. Mivel evolúcióelmélete a 19. század első felében még rendkívül radikálisnak számított, Darwin több mint 20 évet várt korszakalkotó munkájának, „A fajok eredete” című könyvének kiadásával, amely így csak 1859-ben jelent meg.

3. Darwin az állatpreparáció tudományát egy felszabadított rabszolgától, az Edinburgh-i Egyetemen tanító John Edmonstone-tól tanulta. Tudását történelmi jelentőségű világkörüli útján a Beagle nevű hajón is kamatoztatni tudta.

4. Miután világkörüli útjáról hazaérkezett, Darwint egészen élete végéig különféle betegségek kínozták. Hogy szenvedéseit csillapítsa, egyfajta vízterápiával próbálkozott, így gyakran áztatta lábait hideg vízben és sokszor használt nedves haskötőt.

5. Darwin apja azt szerette volna, hogy fiából orvos váljék. De az ifjú Charles-ról, alighogy elkezdte orvosi tanulmányait, hamar kiderült, hogy ki nem állhatja a vér látványát.

6. Az evolúcióelmélet nem kizárólagosan Darwin szellemi produktuma. Az elméletet, miszerint az élőlények a fennmaradásért versengve, környezetükhöz adaptálódva fejlődnek, változnak, már évtizedekkel Darwin előtt leírták. Ő viszont úttörő módon rengeteg anatómiai leleten alapuló adattal tudta alátámasztani a korszakalkotó teóriát.

7. Az evolúcióelméletet illetően, nagyapja, Erasmus Darwin volt a legnagyobb hatással Charles Darwinra. A papa a líra segítségével versekben írta le az élőlények környezethez való adaptációs készségét.

8. Abraham Lincoln amerikai elnök és Darwin sok közös vonással rendelkezett: mindketten ugyanabban az évben és ugyanazon a napon születtek (1809. február 12.), ellenezték a rabszolgaság intézményét és mindkét férfi munkássága nagy hatással volt a világra.

9. Bár az élet földi eredetéről nem publikált tanulmányokat, Darwin hitte, hogy az élet egyszerű, szervetlen vegyületekből szökkent szárba a földön.

10. Darwint a londoni Westminster apátságban Isaac Newton mellett helyezték örök nyugalomra 1882-ben. 2018-ban egy mási nagy elme földi hamvait helyezték sírhelye közelébe: Stephen Hawkingét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár