2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Otto Skorzenyről

2020. március 25. 08:34 Múlt-kor

A különleges akciókban való jártassága, szakértelme és kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően Skorzenyt a háború után állítása szerint több titkosszolgálat, így a CIA, a Castro vezette kubai és az izraeli Moszad is megkereste.

1. A Waffen-SS magasrangú tisztje, Otto Skorzeny a második világháborús kommandós rajtaütések híres-hírhedt alakja volt. Nevéhez fűződik többek közt az olasz diktátor, Benito Mussolini kiszabadítása, Horthy Miklós fia, ifjabb Horthy Miklós elrablása, és Josip Broz Tito jugoszláv partizánfőnök elleni merényletkísérlet is.

2. Skorzeny egy középosztálybeli bécsi katonacsalád sarjaként látta meg a napvilágot 1908-ban. Rajongott a kardvívásért. A bal arcán lévő jellegzetes, fülétől az álláig terjedő forradását is egy kardpárbajban szerezte.

3. Bár Skorzeny szuperkommandós hírnevét Mussolini sikeres, 1943-as kiszabadítása alapozta meg, a merész légideszant akciót valójában nem ő dolgozta ki, és Skorzeny egységei mellett a német ejtőernyős vadászok is jelentős szerepet vállaltak a küldetés sikerében. Skorzenynek azonban jó érzéke volt az önreklámozáshoz: az akció vezetői közül csak őt fényképezték le a kiszabadított diktátorral.

4. Mussolinit legalább 200 carabineri (csendőr) őrizte, de Skorzeny SS-egységei és a német ejtőernyősök gyors és határozott fellépésének hatására egyetlen lövés nélkül sikerült lehozni az olasz diktátort a közép-olaszországi Gran Sasso kétezer méteres csúcsán lévő szállodából.

5. Skorzenynek jelentős szerepe volt a magyar második világháborús kiugrási kísérlet meghiúsításában, hiszen 1944. október 15-én elrabolta a magyar kormányzó, Horthy Miklós fiát, ifjabb Horthy Miklóst. Az idős Horthyt a németek így már könnyedén, zsarolással sarokba tudták szorítani. Ultimátumot adtak neki: vagy aláírja a nácikkal kollaboráló Szálasi Ferenc miniszterelnöki kinevezését vagy megölik a fiát.

6. Az 1944 decemberében a nyugati hadszíntéren kezdődött, utolsó német offenzíva, az ardenneki hadjárat keretében Skorzeny kommandós egységének angolul kiválóan beszélő katonái amerikai katonai egyenruhát húztak, hogy hamis parancsokkal zűrzavart keltsenek az ellenség soraiban. Miután az amerikaiak tudomást szereztek Skorzeny diverzáns tevékenységéről, több ezer katonát kellett elkülöníteniük, hogy speciális kérdésekkel kiszűrjék a hadsereg soraiból az álamerikaiakat.

7. A különleges akciókban való jártassága, szakértelme és kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően Skorzenyt a háború után állítása szerint több titkosszolgálat, így a CIA, a Castro vezette kubai és az izraeli Moszad is megkereste.

8. Skorzeny és a Moszad kapcsolata, amelyet az izraeliek nem cáfolnak és nem is erősítenek meg, iskolapéldája „a cél szentesíti az eszközt” elvnek. A Moszad által beszervezett, volt SS kommandós 1962-ben feltehetőleg likvidálta Heinz Krug német rakétamérnököt, aki az Izrael állam biztonságát veszélyeztető, egyiptomi rakétaprogramon dolgozott.

9. Meg nem erősített források szerint Skorzeny a Moszad által rábízott munkájáért nem kért fizetséget, viszont ragaszkodott ahhoz, hogy Simon Wiesenthal törölje őt a háborús bűnösök listájáról.

10. Skorzeny 1975-ben rákban hunyt el. Bécsi temetésén hívei náci karlendítéssel vettek tőle örök búcsút. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár