2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Nelson admirálisról

2017. június 21. 15:26

1. Nagy-Britannia egyik legnagyobb tengeri hőse, Horatio Nelson altengernagy (1758-1805) egész életében tengeribetegségben szenvedett.

2. A tiszteletesi családba születő Nelson rokonainak köszönhetően már 13 évesen a HMS Raisonnable fregatt fedélzetén szolgálhatott. Karrierje szédületes sebességgel haladt, 20 évesen már kapitány volt.

3. A francia forradalom idején a Földközi-tengeren tevékenykedett, ahol 1794-ben a korzikai Calvi erődjének ostrománál egy, a mellette becsapódó ágyúgolyó által felcsapott törmeléktől súlyos arcsérülést szenvedett és elveszítette jobb szemét. Bár népszerű ábrázolásainak némelyikén letakart szemmel látható, valójában Nelson sohasem viselt szemkötőt, ugyanis nem volt látható rajta semmilyen torzulás.

4. 1801. április 2-án a koppenhágai csatában a fő támadást Nelson vezette, aki – az egyesek szerint élete legkeményebb – ütközetének csúcspontján a vak szemét illesztette a látcsőre, hogy ne lássa, admirálisa a visszavonulást elrendelő zászlókat lobogtatta. A nyílt parancsmegtagadás végül döntő győzelmet hozott a dán-norvég flotta felett.

5. 1797-ben Tenerifénél egy golyó találta el a jobb karján, amelyet az orvosok úgy ítéltek meg, hogy amputálni kell. Harminc perccel a beavatkozást követően már ismét szolgálatba állt.

6. Még az egyik nápolyi kiküldetésénél botrányos kapcsolatba keveredett egy skót diplomata feleségével, Lady Hamiltonnal, aki a házas Nelson többszörös rokkantsága ellenére az admirális szeretőjévé vált, s egy rövid ideig nyilvánosan éltek együtt, édes hármasban a nő férjével.

7. Az 1803-tól a földközi-tengeri brit flottaparancsnokként tevékenykedő Nelson 1805 októberében az andalúziai Trafalgar-foknál találkozott a napóleoni hajókkal. A véres ütközetben az altengernagy zászlóshajója, a HMS Victory olyan közel ment az egyik francia hajóhoz, hogy az ellenséges árbockosárból 15 méter távolságból könnyedén tüdőn lőtte a parancsnokot egy francia pontlövész.

8. Ahhoz, hogy az altengernagy állami temetést kaphasson Angliában, holttestét tartósítani kellett. A hajósebész úgy döntött, a felbomlás ellen egy brandyvel töltött hordóba helyezve szállítják haza. A Nelsonnal végző puskagolyót máig a windsori Királyi Kastélyban őrzik.

9. Amikor a britek megtudták, hogy az altengernagy elhunyt, annyi gyászvers készült, hogy a napi megjelenésű londoni The Times képtelen volt mindegyiket leközölni.

10. A londoni Trafalgar téren álló Nelson-oszlop domborművei, amelyek az admirális dicsőséges csatáit mutatják be, a franciáktól zsákmányolt, beolvasztott bronzágyúkból készültek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár