2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Indiáról

2019. október 16. 17:09 Múlt-kor

A nulla mint számjegy Indiában jelent meg először. A legősibb lejegyzett nullák a mai Pakisztán területén lévő Bakhshali közelében talált, Kr. u. 3-4. századból származó baksháli matematikai kéziratban láthatók.

1. A sakk legősibb változata Indiában született meg a Kr. u. 6. században. A stratégiai játék neve a „chaturanga” volt. Az elnevezés a négy fegyvernemre: a lovasságra, a gyalogságra, a harci szekerekre és a harci elefántokra utalt.

2. A világ egyik legelső egyetemét a Kr. e. 5. században az India északnyugati részén fekvő Taxila városában alapították. Az ókori oktatási intézmény egyfajta multikulturális központként működött, amelynek padsorait csaknem tízezer diák koptatta.

3. A gyémántot valamikor Kr. e. 2500 és 1700 között fedezték fel Indiában. A világon egészen a 18. század elejéig, a brazíliai gyémántbányák megnyitásáig csak az indiai szubkontinensen folyt gyémántbányászat.

4. A hajápolás több évezredes hagyománnyal bír Indiában. Az itt élő emberek számos növényi kivonat felhasználásával különféle samponokat állítottak elő. Az angol „shampoo” szó a hindi „chāmpo” (masszíroz) szóból képződött valamikor a 18. század közepén.

5. A nulla mint számjegy Indiában jelent meg először. A legősibb lejegyzett nullák a mai Pakisztán területén lévő Bakhshali közelében talált, Kr. u. 3-4. századból származó baksháli matematikai kéziratban láthatók.

6. India a világ legnagyobb fűszerexportőre, ahol közel 75 fűszerfajtát, úgymint a feketeborsot, fahéjat vagy a kardamomt termesztenek. A felsorolt fűszereket évezredek óta használják az ott élő emberek.

7. Indiából származik két világvallás, a hinduizmus és a buddhizmus is. A szubkontinens az otthona a szikh vallásnak és a dzsainizmusnak is. A muszlim országokat nem számítva, az Indiai Köztársaság ad otthont a legtöbb (200 millió) muszlim vallású embernek.

8. India legnépszerűbb sportja a krikett, amellyel a britek ismertették meg a helyieket. A britek a krikett segítségével, közös játék révén szerettek volna közelebb kerülni az indiai elithez. A játékot a 18. század elején íródott indiai kéziratokban említik először.

9. Köszönhetően az indiai szubkontinens fölött 1858-tól 1947-ig fennálló brit uralomnak, Indiában ma 125 millióan beszélik az angol nyelvet, így a második legnagyobb angol nyelvű ország a világon.

10. Egy indiai űrszonda talált elsőként vizet a Holdon. A jeles eseményre 2008-ban került sor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár