2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény az ördögűzésről

2023. október 18. 19:05 Múlt-kor

Az ördögűzés napjainkban is vezethet tragédiához. 2003-ban egy 8 éves amerikai autista fiú, 2005-ben Romániában pedig egy fiatal apáca (akit három napig hagytak étlen-szomjan egy kereszten) halt bele a szertartásba.

Ördögűző
Linda Blair gyermekszínész és az anyját alakító Ellen Burstyn Az ördögűző című 1973-as horrorfilmben

1. A testet megszálló gonosz szellem kiűzése, vagyis az ördögűzés ősidők óta létező, a legtöbb vallásban megtalálható, napjainkban is gyakorolt, de sokak által szemfényvesztésnek tekintett szertartás.

2. A „megszállottakat” általában ugyanazokról a jelekről ismerik fel: emberfeletti ereje lesz, káromkodik, köpköd, fél a szenteltvíztől, és olyan nyelveken beszél, amelyeken sohasem tanult.

3. Az orvosok szerint többek között epilepsziás, skizofréniás, elmebajos, Tourette-szindrómás és a disszociatív identitászavaros betegek is a „megszállottság” tüneteit produkálhatják.

4. Már egy i. e. 3000-re datálható babiloni agyagtáblán is találhatók démonok ellen használatos ima- és énekszövegek.

5. Az evangéliumok szerint Jézus maga is kiűzte az ördögöt a megszállottakból. A keresztény exorcisták a mai napig az ő nevében folytatnak ördögűző tevékenységet.

6. A 16. században az ördögűzés a protestánsok és a katolikusok közötti harc eszközévé vált. 1566-ban a laoni katolikus püspök szabadította meg a 16 éves Nicole Aubreyt démonjától, aki Belzebúbnak, a protestánsok hercegének nevezte magát. A katolikusok szerint Isten így üzent, hogy az ő oldalukra állt.

7. A katolikus egyház 1614-ben adta ki ördögűzéssel kapcsolatos szertartáskönyvét, amelyet csak 1999-ben újított meg.

8. II. János Pál pápa élete során legalább három alkalommal használta ördögűző képességeit. Utoljára 2000-ben, egy 19 éves olasz lányon hajtotta végre a szertartást – sikertelenül.

9. Az ördögűzés napjainkban is vezethet tragédiához. 2003-ban egy 8 éves amerikai autista fiú, 2005-ben Romániában pedig egy fiatal apáca (akit három napig hagytak étlen-szomjan egy kereszten) halt bele a szertartásba.

10. A Vatikán 2016-ban elhunyt addigi elsőszámú ördögűzője, Gabriele Amorth atya elmondása szerint több mint 160 ezer szertartást hajtott végre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár