2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény az inkákról

2014. szeptember 9. 17:40

1. A kecsua néphez tartozó inka törzs tagjai által a 15. században létrehozott Inka Birodalom a legnagyobb kiterjedésű civilizáció volt a prekolumbián Amerika történetében.

2. A birodalom hivatalos nyelve a kecsua volt, bár több száz helyi dialektus létezett. A birodalom megnevezése, a Tawantinsuyu annyit tesz: "A négy régió", vagy "A négy egyesült tartomány".

3. Az inkák első képi ábrázolása Európában Pedro Cieza de León spanyol konkvisztádor Cronica del Peru (1553) című munkájában látott napvilágot.

4. Az inka társadalom élén a Sapa inka (kecsua nyelven: az egyetlen inka) állt, ő volt a Napisten képviselője. Az utolsó inka uralkodót, Atahualpát Francisco Pizarro spanyol konkvisztádor taszította le trónjáról és fogta el 168 spanyol katonájával és bennszülött szövetségeseivel az 1532-es cajamarcai csatában.

5. Az inka városi építészet legragyogóbb példája a Machu Picchu. Az amerikai Hiram Bingham által 1911-ben, 2430 méter magasan felfedezett romváros pontos funkciója ma sem ismert - az általános vélekedés szerint a kilencedik Sapa inka, Pachacuti rezidenciája volt.

6. A Capacocha néven ismert emberáldozásra jelentős események - például az uralkodó halála vagy éhínségek - idején vagy közvetlenül azok után került sor. Az inkák isteneiknek legtöbbször gyermekáldozatot mutattak be, akiket előtte alaposan felhizlaltak.

7. Az inka gyógyítók kiváló agysebészek voltak. A feltárt leletek tanúsága szerint gyakran alkalmaztak koponyalékelést, azaz trepanációt, amit a betegek legtöbbje (90 százalék) túlélt.

8. Az inkák mágikus erőt tulajdonítottak a kokacserjének. A Dél-Amerikában őshonos növényt elsősorban vallási célokra használták, de kis mértékben étvágy- és fájdalomcsökkentésre is alkalmazták. A kokacserjelevél rágásának szokását a spanyol hódítók is átvették.

9. Az inkák kipukban tárolták mindazt az információt - például az adókat vagy az uralkodói dicshimnuszokat -, amit más népek írásban. A jelenleg elterjedt vélekedés szerint a kipu nem igazi írásrendszer, mert "jelei" nem feleltethetőek meg a kecsua nyelv hangjainak.

10. Bár harcosaik nem rendelkeztek vasfegyverekkel, az inkák tudták a legütőképesebb hadsereget kiállítani a korszakban. A katonák gyors felvonulását a fejlett úthálózat tette lehetővé, az élelemellátást pedig az egymástól egynapi járásra található, pihenőhelyként is szolgáló ún. tambo-k segítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár