2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a pizzáról

2015. március 16. 11:30

1. Már az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is fogyasztottak a pizza ősének tekinthető, olajjal és fűszernövényekkel ízesített lapos kenyeret.

2. A pizza szó egy 997-ben a nyugat-olaszországi Gaetában keletkezett iratban fordul elő először. A latin szöveg szerint egy malomtulajdonosnak karácsonykor és húsvétkor pizzákat is be kellett szolgáltatnia a terület püspökének.

3. A paradicsom csak a 18. századtól vált a pizzák jellegzetes alapanyagává, mert bár a növény már az 1500-as években megjelent Itáliában, sokáig mérgezőnek tartották.

4. Az első igazi pizzéria Nápolyban nyílt meg 1830-ban. Mindaddig utcai árusok kínálták a járókelőknek a fejükön egyensúlyozott bádogdobozban melegen tartott pizzájukat.

5. A pizzériák gyakran hiteleztek szegény törzsvendégeiknek, akik akár nyolc nappal később is fizethettek. Ez volt az ún. pizza a otto (pizza nyolc napra) fizetési rendszer.

6. Az olasz nemzeti színekben pompázó margherita pizzát Margit olasz királyné 1889-es nápolyi látogatásának tiszteletére alkotta meg egy helyi pék, Raffaele Esposito.

7. Az Egyesült Államok első engedéllyel működő pizzériája, az olasz bevándorlók által alapított Lombardi’s 1905-ben nyílt meg New Yorkban, a Spring Streeten.

8. Az addig főként olasz emigránsok által fogyasztott pizza a második világháború után Olaszországból hazatérő katonáknak köszönhetően vált az amerikaiak egyik kedvenc ételévé.

9. A pizza Olaszországban az 1940-es évekig elsősorban csak Nápolyban és környékén volt közkedvelt étel, széles körben csak az amerikai „pizza-boom” hatására kezdték el fogyasztani.

10. Vastag tésztájú pizzát elsőként egy korábbi egyetemi amerikaifutball-sztár és egy második világháborús veterán chicagói éttermében sütöttek 1943-ban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár