2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a középkori udvari bolondokról

2020. november 18. 08:39 Múlt-kor

1. Egy 12. századi angol forrás csak „együgyűként” említi a királyi udvar hivatásos szórakoztatóját, az udvari bolondot.

2. Szolgálatai fejében, a királyhoz hű nemesemberekhez hasonlatosan, az udvari bolond gyakran birtokot kapott az uralkodótól.

3. Ezért a gáláns juttatásért az udvari bolondnak a viccmesélésen kívül több területen is átlagon felüli szolgáltatást kellett nyújtania: a jó énekhang és tánctudás mellett a kiváló hangutánzó és imitációs képességek is alapkövetelménynek számítottak.

4. A színpadi teendőkön kívül az udvari bolondnak egyes esetekben anyagbeszerző munkakört is el kellett látnia, így például feladatai közé tartozott az élelmiszer és az élőállat beszerzése a királyi udvar számára.

5. Az udvari bolond többnyire büntetlenül űzhetett tréfát a királyból vagy éppen a királynőből. Ezek a rögtönzött vagy éppen aprólékos gonddal kidolgozott paródiák a célszemély tökéletlenségeire fókuszáltak.

6. Ennek az intim viszonynak köszönhetően az udvari bolond egy másik fontos feladatot is ellátott: a rossz híreket, feledtetve a helyzet súlyosságát, tréfás performanszok keretében gyakran neki kellett közölnie az uralkodóval.

7. Ez a fajta küldönc, hírvivő pozíció gyakran életveszélyes is lehetett. A beszámoló által felingerelt címzett akár le is fejeztethette a rossz hír hozóját.

8. Az udvari bolondnak olykor „frontszolgálatot” is el kellett látnia. A hadjáratok folyamán, a harcok szünetében elvegyült a katonák közt és az ellenfél kigúnyolásával szórakoztatta őket, gyakran trágár dalokat énekelve a szembenálló félről.

9. Egyes esetekben a törpék, testi fogyatékosok vagy elmebetegek állást kaphattak az arisztokrácia udvaraiban, ahol egyfajta „háziállatként” kezelték a szerencsétleneket, így kosztot és kvártélyt is kaphattak.

10. Az udvari bolondok a 17. század folyamán lassan eltűntek az európai udvarokból. A pozíció a 20. században azonban a tongai királyi udvar jóvoltából újjáéledt. Az amerikai Jesse Bogdonoff az 1990-es években nemcsak udvari bolondként, hanem pénzügyi tanácsadóként is szolgálta a polinéziai állam királyi kormányzatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár