2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Leningrád ostromáról

2020. október 28. 08:23 Múlt-kor

1. 600 gramm kenyér a kétkezi munkásoknak, 400 gramm az állami alkalmazottaknak, 300 gramm a gyermekeknek és egyéb civil személyeknek: ez volt a fejadagja a második világháborús Leningrád ostromgyűrűbe zárt lakosainak a város ostromának első szakaszában.

2. A náci Németország és a Finn Köztársaság hadereje által körbezárt Leningrád 872 napon keresztül, 1941 szeptemberétől egészen 1944 januárjáig állt ostrom alatt: Ez volt a világtörténelem egyik leghosszabb és legtöbb áldozattal járó ostroma.

3. Ha elfoglalták volna, akkor egyes orosz források szerint a németek, Hitler iránti tiszteletből, Adolfsburgra keresztelték volna át Leningrádot. A náci diktátornak ellenben más szándékai voltak: a földdel kívánta egyenlővé tenni az egyik legjelentősebb szovjet települést.

4. A blokád alá vett Leningrádban 1941 decembere folyamán naponta átlagosan 5000 és 7000 fő között mozgott az éhezés miatt elhunyt polgári áldozatok száma – karácsony napján 5000-en haltak meg.

5. Miután az élelmiszerkészletek elfogytak, a leningrádiak kétségbeesetten próbálkoztak, hogy mardosó éhségüket csillapítsák. A házi kedvencek voltak az elsők a sorban, de az emberek a bőröket, sőt, gyakran még a tapétaragasztót is kifőzték.

6. Ahogy a dolgok egyre rosszabbra fordultak, a lakosok körében megjelent a kannibalizmus is. A szovjet belbiztonsági szolgálat, az NKVD két csoportra osztotta az elkövetőket: azokra, akik halottakat ettek, illetve azokra, akik gyilkoltak, majd elfogyasztották áldozataikat. Az amputált végtagokat a kórházakban gyakran ellopták.

7. Szinte felbecsülhetetlen lett az élelmiszerjegyek értéke.  A családtagok gyakran letagadták szeretteik halálát, rejtegetve holttestüket egészen addig, amíg a halottak élelmiszerjegyeinek érvényessége ideje le nem járt.

8. A civil lakosság rengeteget tett a város védelmében, több ezer gyermek a tűzoltásban segédkezett, ők a légi támadások után kialakult tüzeket jelezték a tűzoltással foglalkozó egységeknek. 15 ezren közülük kitüntetést kaptak bátorságukért.

9. Leningrád bekerítése előtt a szovjet hatóságoknak sikerült 86 stratégiai iparághoz tartozó termelőegységet evakuálni a városból. Sőt, egyes gyárak, az éhezés és az állandó bombázások ellenére, egészen az ostrom végéig sikerrel folytatták a termelést.

10. Leningrád ostroma alatt több mint 1 millió civil vesztette életét, közülük 400 ezren az evakuálásuk közben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár