2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a bikaviadalokról

2015. november 26. 14:30

1. A Krétán talált 4000 éves, bikával harcoló embereket megörökítő freskók tanúsága szerint a bikaviadal már az ókorban is ismert volt. Szakértők szerint az emberek és bikák közötti harc szokása kezdetleges formájában a római korban jelent meg a mai Spanyolország területén.

2. Az Ibériai-félszigeten a királyok és arisztokraták már a 8. században is előszeretettel küzdöttek lóhátról bikákkal. A spanyol konkvisztádorok a bikaviadalok szokását az Újvilágba is elvitték, így a véres játékok Latin-Amerikában a szórakozás egyik kedvelt formájává váltak.

3. A bikaviadalok manapság ismert formája a 18. század elejéig az arisztokraták szórakozása volt, ekkor azonban V. Fülöp elérte, hogy a pápa megtiltsa, hogy nemesek részt vegyenek a „barbár” viadalon. A bikaviadal innentől vált a közemberek egyik kedvenc szórakozásává. 

4. 1726-ban egy Francisco Romero nevű matador volt az első, aki nem a korábban megszokott módon, lóháton, hanem a saját lábán, vörös köpennyel és karddal szállt szembe a bikával.

5. A 18. század leghíresebb matadora, Pedro Romero a feljegyzések szerint 1799-es visszavonulása előtt 5558 bikaviadalon vett részt anélkül, hogy súlyosan megsérült volna.

6. Számos történelmi híresség, többek között Francisco Goya, Ernest Hemingway, Orson Welles és Ava Gardner is a bikaviadalok rajongói közé tartozott.

7. Spanyolországban a matadorok hatalmas sztárnak számítottak. A Manolete néven ismert matador halála után Franco háromnapos nemzeti gyászt rendelt el. A rádiók ezalatt csak gyászdalokat játszottak.

8. A sokak által minden idők legnagyobb matadorának tartott Juan Belmonte (akinek alakját Hemingway is megörökítette műveiben) az anekdota szerint 1962-ban azután lett öngyilkos, hogy orvosa a szivaroktól, a boroktól, és a prostituáltak látogatásától is eltiltotta.  

9. A feljegyzések szerint 1700 óta 52 matador vesztette életét bikaviadal során. Az utolsó haláleset 1985-ben történt, amikor José Cubero „Yiyót” szíven döfte egy bika.

10. Volt olyan matador is, aki nem a bika szarvától vesztette életét. José de los Santos 1847-ben a megvadult bikától való félelmében a saját kardjával szúrta keresztül magát, miközben az arénát körülvevő kerítésen menekülni próbált. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár