2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség az arcszőrzet történetéről

2015. október 13. 15:34

Abraham Lincoln élete első 52 évében kivétel nélkül mindig megborotvált arccal lépett a nyilvánosság elé, és csak elnökké választását követően – egy 11 éves kislány, Grace Bedell tanácsára – növesztette meg arcszőrzetét.

1. A kutatók szerint az ősemberek a hideggel szemben védelmet nyújtó, valamint az ellenség megfélemlítésében játszott funkciója miatt viseltek szakállat. 

2. Az i.e. 15. században uralkodó Hatsepszut egyiptomi királynő a hivatalos ünnepségeken férfitársaihoz hasonlóan rituális álszakállt viselt. Így adta alattvalói tudtára, hogy semmiben sem különbözik egy férfi uralkodótól.

3. A szakáll az ókori görögöknél a férfiasságot és a becsületet jelképezte. Spártában a szakáll levágása a gyáva harcosok büntetésének egyik formája volt. A mezopotámiai civilizációk férfitagjai olajozták, valamint különböző eszközök segítségével bodorították szakállukat.

4. Nagy Sándor megtiltotta serege tagjainak a szakáll viselését, mivel az ellenség ennél fogva könnyen megragadhatta és a földre teperhette volna harcosait.

5. A középkorban egyes területeken komoly sértésnek számított, ha valaki megérintette egy másik férfi – becsületet és erényt jelképező – szakállát. Előfordult, hogy a látszólag ártalmatlan cselekedet gyakran párbajjal végződött.

6. I. Péter orosz cár 1698-ban a nyugatias reformok jegyében a bojárok körében kötelezővé betiltotta a szakállat. Az anekdota szerint néhányuk arcszőrzetét maga vágta le.

7. A magyar parasztságot a 18. század elején ún. szakállbírsággal kényszerítették arcszőrzetük leborotválására. Körükben csak 1848 után, a születési előjogok eltörlését követően terjedt el a nemeseknél megfigyelhető szakállviselet (Kossuth-szakáll).

8. A 19. század második felétől – a nőmozgalmak erősödésével szembeni ellenérzésének kifejezése érdekében – egyre több brit férfi hordott szakállt. Voltak, akik egyenesen úgy érveltek, hogy Isten azért teremtette szakállásra a férfiakat, hogy így jelezze nőkkel szembeni felsőbbrendűségüket. A szakállviselésnek emellett egészségügyi okai is lehettek, mivel egyes orvosok úgy gondolták, hogy az arcszőrzet megakadályozza a baktériumok szájon és orron át történő szervezetbe jutását. 

9. Abraham Lincoln élete első 52 évében kivétel nélkül mindig megborotvált arccal lépett a nyilvánosság elé, és csak elnökké választását követően – egy 11 éves kislány, Grace Bedell tanácsára – növesztette meg arcszőrzetét.

10. A brit hadseregben 1860-tól 1916-ig kötelező volt a bajusz viselete, ekkor azonban az Sir Nevile Macready eltörölte a parancsot. Saját, gyűlölt bajszát is azonnal levágta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár