2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 elképesztő történet kémekről és hírszerzőkről

2022. november 3. 19:20 Múlt-kor

A CIA az 1960-as években „Acoustic Kitty” (akusztikus cicus) fedőnév alatt macskákat mikrofonozott be, hogy azokat a Kreml és különböző szovjet követségek közelében elengedve hasznos információkat szerezzenek.

kémek
Kép forrása: wikipedia / Rakoon

Az egész család

John Anthony Walker az amerikai haditengerészet magasrangú tisztje 1967-tól 17 éven át kémkedett a szovjeteknek. Walker több mint egymillió kódolt üzenetet fejtett meg az ellenségnek, miközben beszervezte bátyját és a haditengerészetnél szolgáló fiát, valamint megkörnyékezte lányát is.

A felesége, Barbara Walker azonban ellenérzéseket táplált a gyermekek beszervezése miatt, így nem bírta a „családi vállalkozással” járó nyomást. Miután alkoholizmusba és fizikai bántalmazásba torkolló házasságuk felbomlott, az italokra rákapott Barbara mámoros állapotában telefonon többször kipakolt az FBI-nak, ahol először nem vették komolyan az alkoholgőzös beszámolókat, majd nyomozni kezdtek és felgöngyölítették a szálakat.

2. A jóképű keletnémet ügynökök

A hidegháború alatt a keletnémet titkosszolgálat, a STASI ügynökei előszeretettel alkalmaztak jóképű ügynököket, akik a Német Szövetségi Köztársaság fővárosában, Bonnban kormányzati szerveknél, nagykövetségnél dolgozó titkárnőkre vetették ki hálójukat. Az egyik ilyen „Rómeónak” nevezett ügynök áldozata volt Gabriele Kliem, aki 1977-ben fordítóként dolgozott az USA nagykövetségén. Kliemet egy bizonyos Frank Dietzel csábította el, akibe Gabriele az első látásra beleszeretett.

A szőke hajú amorozó Dietzel, aki Gabriele szerint úgy nézett ki, mint Robert Redford, egy nemzetközi békeszervezet munkatársának adta ki magát. Miután kapcsolatuk szorosabbá vált, Dietzel a világbéke fenntartása érdekében arra kérte a fülig szerelmes Gabrielet, hogy szerezzen meg neki hivatalos dokumentumokat a nagykövetségről. Kliemet, aki hat évig szorgosan szállította a bizalmas iratokat imádottjának, a berlini fal leomlása után kémkedésért két év felfüggesztett börtönbüntetésre és nagy összegű pénzbírságra ítélték.

3. Nőnek öltözve

Az interszexuális francia diplomata, Chevalier d’Éon 49 éves koráig férfiként élt. Diplomáciai munkássága mellett katonaként is szolgálta a francia koronát. Az 1756 és 1760 között a szentpétervári francia követ titkáraként dolgozott és visszaemlékezései szerint az egyik, Erzsébet orosz cárnő által rendezett álarcosbálon nőnek öltözve próbált a cárnő bizalmas emberei közé férkőzni (adottságait tekintve nem lehetett nehéz dolga). A dolog iróniája, hogy a cárnő az ilyen maskarás partikon rendszerint férfiruhát öltött.

4. Ügynök és baseballjátékos

Morris Berg az 1930-as években a profi amerikai baseball szürke eminenciásaként elkapó posztban pörgette éveit. Az átlagos játékos azonban átlag feletti szellemi képességekkel bírt. Berg 1923-ban a neves Princetoni Egyetemen diplomázott modern nyelvekből és mellékesen még egy jogászdiplomát is szerzett a Columbia Egyetemen. A naponta átlagban tíz újságot kiolvasó és 12 idegen nyelvet ismerő profi baseball játékos a második világháborúban a CIA elődjének számító OSS-nek dolgozott és a náci Németország atomprogramjába ásta bele magát.

1944 decemberében Berg egy meglehetősen furcsa küldetéssel utazott Svájcba. Zürichben ugyanis a náci atomprogramon dolgozó Nobel-díjas német fizikus, Werner Heisenberg tartott előadást. A parancs úgy szólt, hogy ha az előadás anyagában bármi arra utal, hogy Hitler tudósai közel járnak az atombomba kifejlesztéséhez, Bergnek likvidálnia kell Heisenberget. Heisenbergnek szerencséje volt, mert Berg semmi gyanúsat nem hallott, így a fizikus élve távozott Zürichből.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár