2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Solymosi József

Várostrom a Pilisben 

A Magyar Néphadsereg 1968 augusztusában 1956 utáni történetének első (végül is egyedülinek bizonyult) éles bevetését hajtotta végre: a Varsói Szerződés más tagállamaival együtt részt vett Csehszlovákia megszállásában. A Prágai tavasz elfojtására elrendelt akciót „Zala 1968” néven tartja számon a hadtörténetírás. Ugyanez év nyarán egy másik, békésebb eseménynek is részese volt a néphadsereg: minden idők egyik legmonumentálisabb magyar történelmi filmjének forgatásán segédkezett.

A Pilis hegységben felépített díszletvár építési munkálataihoz például a budapesti 46. önálló hadihajós dandár biztosította a gépeket, az alapozó földmunkákat februárban 6 dózer és 2 fúró gépkocsi végezte. Arra, hogy a néphadsereg katonái részt vehetnek az Egri csillagok forgatásán, a miniszter bólintott rá, ezt követően Csémi Károly altábornagy, vezérkari főnök, a honvédelmi miniszter első helyettese intézkedett. Az 1968. május 13-án kelt dokumentum részletesen meghatározta a filmhez kirendelt állomány létszámát és feladatait.

A film tömegjeleneteihez (csatajeleneteihez) 1968. június 19. és 26. között 300 főt, június 27-től július 13-ig plusz 700 főt, azaz összesen 1000 főt, július 13-tól 25-ig újabb 1500 főt, tehát összesen 2500 katonát kellett biztosítani. A július 26. és 28. közötti három napra 1000 fő, július 29-től augusztus 1-jéig 300 fő volt a szükséges létszám, azzal a megjegyezéssel, hogy „az igénybevétel az időjárástól, illetve a felvételek menetétől függően változhat”. Az intézkedés szerint a június második és július első felében esedékes ezres tömeget az MN 5. hadsereg parancsnoka június hónapban a létszám fölötti (már 20 hónapos szolgálati idővel rendelkező, azaz éppen leszerelő) állomány visszatartásával prezentálta. A július második felétől igényelt újabb 1500 katonát az MN 9. gépkocsizó lövészhadosztály állományából rendelték ki. Ezeken felül szükséges volt a kiszolgáló alegységek (ellátás, híradás, őrzés) biztosítása is.

Törökverés propagandacélból

A katonákat a pilisborosjenői lőtér területén, sátortáborban kellett elhelyezni. A táborozás idejére a vezérkari főnök külön táborparancsnokság megalapítását írta elő. Az alegységek felvételekkel kapcsolatos munkáját a filmgyár és a Honvédelmi Minisztérium megállapodása alapján a főrendező irányította, a katonai összekötő és a táborparancsnok útján. Ugyanezen parancs alapján biztosított a néphadsereg a filmforgatáshoz haditechnikai és pirotechnikai eszközöket, valamint a légi felvételek készítéséhez, két alkalommal, egy helikoptert is.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2015. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár