2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Évszázados üvegnegatívok Nyírbátorban

2014. október 22. 16:17

Az 1905 és 1930 között készült ritka üvegnegatív-felvételek két nyírbátori gyógyszerész keze munkái. A környékbeli parasztokat, cigányokat, tisztviselőket ábrázoló portrék mellett nagy számban készültek képek első világháborús katonákról, valamint hadifoglyokról is.

Az MNM Báthori István Múzeuma fotógyűjteménye 20 566 darab negatívot számlál, benne jelentős értéket képviselnek az üvegnegatívok, számszerűen 1 221 darab. Az üvegnegatívokat dr. Szalontai Barnabás, a Báthori István Múzeum alapító igazgatója szerezte meg a gyűjtemény számára. Nyilvántartásba vételük 1956-1958 között történt.

A felvételeket Vadász Elek és Nádas József készítette 1905 és 1930 között. Vadász gyógyszerész volt, oklevelét 1905-ben szerezte Budapesten. 1912-ben alapította gyógyszertárát Nyírbátorban, majd három évvel később társult sógorával, Nádas Imrével, aki 1909-ben szerezte meg a gyógyszerészi képesítést. A Vadász és Nádas gyógyszertárat a tulajdonosok halálukig, 1944-ig működtették.

Az üvegnegatívokat a múzeumnak ajándékozó Dobribán Antal szintén gyógyszerész volt, s az államosítás után, 1950-től az egykori Vadász és Nádas gyógyszertárban dolgozott feleségével együtt. A gyógyszertár 1976-ig működött ebben az épületben, átalakítása után a Zene Iskolá-nak adott otthont, ma üzletsor található benne.

A fotók elkészítésének célja ma már nem állapítható meg. Mindenesetre feltűnő, hogy sok az alul- vagy túlexponált felvétel. Az is szokatlan, hogy a fényképek nem műteremben, hanem a patikaépület udvarán és tornácán készültek, néhány (számuk a tízet sem éri el) külső helyszínen a város utcáit, kazalrakást, illetve a patikát belülről örökítették meg. Szintén kis számban fordulnak elő azok az üvegnegatívok, amelyeket egy-egy műtermi fényképről készítettek.

A felvételek nagy részén tetten érhető a műtermi beállításnál szokásos környezet megteremté-sére való törekvés: terítővel letakart kis asztalka, rajta váza virággal. A fényképezett személy az asztal mellett áll feszes tartásban, ünnepélyes arccal, lányok esetében egyik kezükkel az asztalt támasztják, másik kezük derék magasságban, benne imakönyv (énekeskönyv) vagy zsebkendő, vagy kis csokor virág. Az üvegnegatívok 98%-a portré műfajába tartozik.

Felmerül a kérdés: kiket ábrázolnak? A múzeum munkatársai személy szerint nem tudják megnevezni őket, de úgy sejtik, többségében nyírbátoriakat és környékbelieket, városi polgárokat és tisztviselőket, paraszti foglalkozásúakat, cigányokat, különböző vallási felekezethez tartozókat örökítettek meg a felvételek. Igen nagy számban készült fénykép katonákról, a fel-vételek mintegy 22%-a.

Az első világháború idején Nyírbátorban lévő hadifoglyokról csaknem annyi fotó található a gyűjteményben, mint a magyar katonákról. A felvételek sajátossága az is, hogy a portré műfajában még nagyon sok féle kép született. Külön kiemelendő az a fénykép, amely egy patika belsejéről készült. Bizonyos, hogy a patika tulajdonosai láthatóak rajta, Vadász Elek és Nádas Imre fiatal korukban. 

Még több nyírbátori üvegnegatívot ide kattintva találhat

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár