2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Száműzöttek: megjelent a Múlt-kor téli száma

2015. november 27. 08:31

Magazinunk ezen a télen olyan bukott államférfiakat mutat be, akiknek hazájuktól távol kellett befejezniük földi pályafutásukat. A száműzött politikusokon és vezéreken kívül olvashatnak még Kasztília őrült királynőjéről, a Führer nőügyeiről, a történelem hét nagy átveréséről, valamint arról is, hogyan ünnepelték a bakák a karácsonyt a fronton.

Az emigráns II. Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legnépszerűbb és legvitatottabb hőse. Az általa vezetett szabadságharc bukása után az északi Gdanskba, majd a versailles-i udvarba menekült. Az utóbbiban állítólag egy világhírű kártyabarlangot is működtetett. A fejedelem végül Rodostóban kötött ki, ami az európai emigránsok és a kegyvesztett pasák paradicsoma volt akkoriban.

Hibázni tudni kell. Bár Napóleont nem fosztották meg császári címétől az általa aláírt nemzetközi szerződések miatt, száműzték őt először Elba, majd Szent Ilona meseszép szigetére. A császár mindennapjairól most a Múlt-kor magazinban olvashat bővebben.

Kossuth Lajos, a turini remete körül egyfajta személyi kultusz kezdett kibontakozni. Dolgozószobájában naponta adták egymásnak a kilincset a látogatók. A legismertebb történet a “turini százaké”, akik 1877-ben Ceglédről keresték fel őt, hogy hazahívják országgyűlési képviselőnek. A válasz természetesen nemleges volt.

1944 októberében Horthy Miklós kiugrási kísérlete kudarccal végződött. Őt és családját “német oltalom” alá helyezve, gyakorlatilag fogolyként a Harmadik Birodalom területére szállították. A háború után a portugáliai Estorilban béreltek házat, ahol abban az időben számos arisztokrata telepedett le. Bár az 1956-os forradalom kitörése új energiát adott a volt államfőnek, annak leverése után nem hallgatott többé rádiót, és újságot sem vett a kezébe.

Cím nélküli, mínuszos hírben közölhették csak a napilapok 1971 februárjában, hogy 79 esztendős korában meghalt Rákosi Mátyás. A közzétett öt sorba jutott egy vaskos hazugság is, nevezetesen az, hogy az ötvenes években agyonhozsannázott kommunista diktátor úgymond „gyógykezelés céljából tartózkodott a Szovjetunióban”. A tizenhét évig tartó gyógykezelés valódi neve száműzetés volt.

Szögre akasztották a fegyvert, dalra fakadtak, hangosan kurjongattak, megajándékozták egymást, sőt futballmérkőzést is játszottak december végén a lövészárkok ellentétes oldalán küzdő katonák. A legtöbbször szó szerint fizikai összeborulásra csak a karácsony szent ünnepe teremtett lehetőséget. Így ünnepeltek a fronton. A részleteket keresse legújabb számunkban.

Adolf Hitler többször hangoztatta, hogy csak Németországgal jegyezte el magát, kapcsolatait ezért mindig igyekezett titokban tartani. Bár német lányok százezrei epekedtek a Führerért, csak nagyon keveseket engedett közel magához. Ki voltak ők? Kiderül a Múlt-kor téli számából.

Aktuális kiadványunkban olvashat még Egyiptom szakállas királynőjéről, a fáraóról, akinek mindörökre el akarták tüntetni a nevét a történelemből. Megismerkedhet az ígéret földjére vezető kis földdarab, Ellis Island történetével, valamint Katona József Bánk Bán című darabjának nőalakjairól is részletesen olvashat. Továbbá bemutatunk két furcsa epizódot a Colt revolver korai történetéből, illetve megismerkedhet Kasztília őrült királynőjével is.

Óvakodj a bűvésztől! A képzőművészet kedvelőivel ezúttal Hieronymus Bosch egyik festményét vesszük górcső alá, az építészet szerelmeseit pedig a váli Ülményi-Dreher-kastélyban, Budapest egyik legszebb klasszicista lakóházában, illetve a Fehér Házban látjuk vendégül.

A magazint november 27-től keresse az újságárusoknál. Fizessen elő kedvezményesen, vagy lepje meg szeretteit éves Múlt-kor előfizetéssel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár