Paul McEvans

A Führer és a nők 

Adolf Hitler szexuális életéről rengeteg szenzációhajhász elmélet látott napvilágot, ezek javarészének köze sincs a valósághoz. Hogy mégis számos pletyka kelt szárnyra homoerotikus kalandjaival, aberrált szexuális viselkedésével kapcsolatban, az inkább annak köszönhető, hogy szinte semmit sem tudunk a nemi életéről. A Führer ugyanis kínosan ügyelt arra, hogy a német nép mindvégig a hazájáért elkötelezett, nemzetének boldogságáért önmagát is feláldozó államférfit lássa benne. Többször hangoztatta, hogy csak Németországgal jegyezte el magát, kapcsolatait ezért mindig igyekezett titokban tartani. Bár német lányok százezrei epekedtek a Führerért, és sok mindent odaadtak volna, ha akár csak egy éjszakát vele tölthettek volna, csak nagyon keveseket engedett közel magához. Ha mégis szerelmi viszonyt kezdett egy lánnyal, szinte azonnal nyilvánvalóvá tette a számára: életében csak sokadrangú szerepet tölthet be. Kalandjai nem egyszer tragikus véget értek.

A nácikat a legnagyobb jóindulattal sem lehetne a női egyenjogúság élharcosainak tekinteni. A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, az NSDAP fennállása alatt mindvégig a konvencionális női szerepfelfogás mellett foglalt állást. Szemükben az igazi nő az otthon nyugalmának őrzője volt; életének értelmet egyedül gyermekei felnevelése és a férje kiszolgálása adhatott.

Hitler is hasonló álláspontot képviselt. A nőkkel szemben a felszínen mindig régimódi úriember maradt, ám valójában mélységesen megvetette a szebbik nem képviselőit. Avítt mintákat követő felfogása később szeretőihez való viszonyában is megnyilvánult. A legtöbb nőt formázható, a férfi akaratának minden szempontból alávetett tárgyként kezelte. Csak nagyon kevesen vívták ki az elismerését. A politikát a férfiak dolgának tartotta, amelybe jobb, ha a nők nem avatkoznak bele.

A Führer a legmesszebbmenőkig tartózkodott a szexuális kicsapongástól. Lakásán sohasem fogadott prostituáltakat, a második világháború alatt még a német főhadiszállásokon töltött hosszú hónapok alatt sem volt viszonya senkivel. Titkárnőit sem zaklatta, pedig könnyen elképzelhető, hogy néhányan közülük nem utasították volna vissza a közeledését.

Hitler számára külügyi sajtófőnöke, az Ernst Hanfstaengl feleségéhez és nővéréhez, Helene és Erna Hanfstaenglhez hasonló finom arcvonású, elegáns, csinos nők jelentették a szépségeszményt. Helenának egy alkalommal térdre rogyva még szerelmet is vallott, de végül vele sem került intim kapcsolatba. Bár elsősorban a vékony lányok tetszettek neki, a teltkarcsú idomok sem voltak ellenére, a túlsúlyosak viszont kifejezetten taszították. A nála magasabb nők társaságát kerülte.

Egy kellemes kora őszi emlék

Hitler első szerelme a nála két évvel idősebb, jómódú linzi családba született lány, Stefanie Rabatsch volt. Az ifjú Adolf 16 évesen, 1905 körül ismerte meg a gyönyörű teremtést, és gyerekkori barátja, August Kubizek szerint négy éven át volt belé reménytelenül és távolságtartóan szerelmes. Stefanie később úgy nyilatkozott, fogalma sem volt róla, hogy a félénk fiú ennyire mély érzelmeket táplált iránta.

Hitler közel két évtizeddel később már valóságos szexszimbólumnak számított. Már a sikertelen sörpuccs után a landsbergi börtönben töltött hónapok alatt is rengeteg levelet kapott, ezekben fiatal lányok ajánlották fel neki a testüket. Sokan még fényképet is mellékeltek.

Hitler azonban csak kevesek iránt mutatott érdeklődést. Nőkhöz és párkapcsolatokhoz való viszonyát jól szemlélteti Maria Reiterrel, a berchtesgadeni szociáldemokrata szervezet egyik alapító tagjának lányával kapcsolatos története. Az apjához hasonlóan a szebbik nem fiatal képviselőihez vonzódó Hitler 1926-ban, 37 évesen ismerkedett meg a 16 éves, csinos, szőke lánnyal. Mimi – ahogy a férfi nevezte – a berchtesgadeni Deutsches Haus nevű szálloda földszintjén működő ruhaüzletben segített be apjának, amikor a későbbi Führer flörtölni kezdett vele. Édesanyja néhány héttel a találkozás előtt halt meg rákban, így a labilis lelkiállapotú lánynak roppant módon imponált a híresség közeledése. A politikus több kirándulásra is elvitte Mimit, hamarosan azonban más irányú elfoglaltságai akadtak, és a találkozások abbamaradtak.

Bár a karácsonyra kapott bőrkötéses Mein Kampf valószínűleg megmelengette a lány szívét, és a levelezésük is reménnyel tölthette el, Hitler számára Mimi nem jelentett többet egy kellemes epizódnál. Amikor a hosszú távú terveket szövögető lány erre rádöbbent, felakasztotta magát. Szerencséjére sógora még időben rátalált, és elvágta a kötelet. Bár Mimi később állította, hogy 1931-ben Hitler lakásán lefeküdtek egymással, a történészek erősen vitatják a beszámoló hitelességét.

Az unokahúg fogságában

Hitler élete során a legmélyebben valószínűleg féltestvére, Angela lányához, a Gelinek becézett Angela Raubalhoz kötődött. A kedves, életkedvvel teli lány 1927-ben költözött Münchenbe, bácsikája lakása közelébe. Beiratkozott az orvosi egyetemre, és bár Hitlernek meglepő módon nem volt kifogása az ellen, hogy unkahúga felsőfokú tanulmányokat folytasson, a lánynak sem tehetsége, sem kellő szorgalma nem volt az egyetem befejezéséhez.

Gelinek Münchenbe költözésétől kezdve bácsikája parancsolt, utasításai azonban nem mindig estek egybe a lány vágyaival. Amikor személyi sofőrje, Emil Maurice 1927 végén bejelentette, hogy megkérte Geli kezét, Hitler teljesen kikelt magából, olyannyira, hogy alkalmazottja attól tartott, lelövi. Bár idáig nem fajultak az események, a nagybácsi nem sokkal később kirúgta sofőrjét, és miután kiderült, hogy Maurice-nak zsidó ősei is vannak, kapcsolata Gelivel – Hitler fenyegetőzései miatt – végleg megszakadt.

Geli és bácsikája 1929-ben egy lakásba költöztek. Hitler teljesen kisajátította az unokahúgát, aki nem hagyhatta el felügyelet nélkül a lakást, és mindig korán haza kellett érnie. A lányt egy idő után az új ruhák és egyéb ajándékok már nem kárpótolták kellőképpen szabadsága elvesztéséért. 1931. szeptember 18-án, miközben Hitler éppen észak-németországi kampánykörúton járt, Geli bácsikája revolverével mellbe lőtte magát, és belehalt sérüléseibe. A tett okai homályban maradtak. Egyesek szerelmi bánatról, mások kettejük Hitler elutazása előtti éles vitájáról beszéltek, a legvalószínűbb azonban, hogy a lány úgy gondolta, csak így tud megmenekülni a férfi különös, gúzsba kötő szeretete elől. Bár a kettejük közötti szexuális kapcsolat szinte teljesen kizárható, a Hitler részéről megnyilvánuló látens szexuális vonzalomhoz aligha férhet kétség.

Hitlert letaglózta az öngyilkosság után ellene indított sajtóhadjárat, és néhány napig az idegösszeomlás szélén állt. Depressziója azonban nem tartott sokáig. A néhány nappal később, Hamburgban megtartott gyűlésen már ismét elemében volt.

Frau Hitler

Hitler még a „Geli-korszak” idején, 1929 őszén, fényképésze, Heinrich Hoffmann üzletében ismerkedett meg az akkor még csak mindössze 17 esztendős fényképészsegéddel, Eva Braunnal. Sokáig kabátokba dugott papírfecnik segítségével adták egymás tudtára kölcsönös szimpátiájukat. Geli halála után Eva úgy érezte, ideje kicsit felpörgetni az eseményeket. Bár Hitler 1932 áprilisában – kapcsolatuk során először – a lakására is felvitte a lányt, találkozásaik nem lettek rendszeresek.

Eva azonban nem sokáig tűrte a bizonytalanságot, és 1932. augusztus 10-ről 11-re virradó éjszaka (már források szerint november 1-jén) apja fegyverével mellbe lőtte magát. Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, de túlélte a lövést. A történészek többsége szerint Eva az öngyilkossági kísérletet figyelemfelkeltő akciónak szánta. Bár Hitler ezután elintézte, hogy a lány munka nélkül is megkapja a bérét Hoffmanntól, és egy luxuslakásba költöztette Evát, továbbra is kevés figyelmet fordított rá.

A Führer tisztában volt vele, hogy egy nőnek jóval több együtt töltött időre lenne szüksége, ezért sem biztatott senkit azzal, hogy feleségül veszi. Ennek ellenére persze többen is arra számítottak, hogy talán ők törik meg a rideg férfi házassággal kapcsolatos ellenállását. Így volt ez Eva Braunnal is, aki 1935. május 28-án – ezúttal altatókkal – másodszor is véget akart vetni életének. Egyetlen szerencséje, hogy nővére éppen aznap látogatta meg. Második öngyilkossági kísérletét is túlélte.

Bár a Führer környezetében számos olyan nő megfordult, aki bármikor kész lett volna szerelmi viszonyt folytatni a Führerrel, a rendelkezésre álló források alapján úgy tűnik, a diktátor élete végéig hűséges maradt Eva Braunhoz. Ez azonban nem jelentette azt, hogy másként bánt volna vele, mint előző szerelmeivel. Nyilvánosság előtt egyáltalán nem mutatkozott a barátnőjével, nehogy csorba essen tekintélyén, és megváltozzon a német nép róla kialakított képe. Baráti köre előtt is csak 1936-tól vállalta fel a kapcsolatot. Hitler a háttérszerep miatt különböző ajándékokkal, ékszerekkel és ruhákkal igyekezett kárpótolni Evát, és még egy házat is vett neki Münchenben.

A barátnő az 1936 és 1945 közötti éveket az obersalzbergeni rezidencián, a Berghofban töltötte. A hétköznapokban sportolással, társalgással, fényképezéssel és filmezéssel foglalta el magát. Ha azonban Hitler a Berghofon kívül tartózkodott, Evából előtört igazi énje: partikat szervezett, dohányzott, és még táncolt is.

Barátai beszámolója szerint a Führer a háború alatt azt tervezte, hogy Németország győzelme esetén visszavonul Linzbe Evával és kutyájával, hamarosan azonban világossá vált, hogy a terv nem fog teljesülni. Eva 1945. április elején csatlakozott Hitlerhez a Führer-bunkerben, 1945. április 28-ról 29-re virradó éjszakán pedig házasságot is kötöttek. Frigyük csupán néhány órán át tartott. Április 30-án lakosztályukban mindketten öngyilkosok lettek. Evával méreg, Hitlerrel pedig méreg és halántéklövés végzett.

Halálának egyedi körülményei ellenére Eva minden bizonnyal boldogon halt meg. Traude Jungénak, a Führer titkárnőjének néhány órával a halála előtt ugyanis elmondhatta azt a mondatot, amelyre valószínűleg a Hitlerrel való első találkozásuk óta vágyott: „Szólítson csak Frau Hitlernek”.

A Führer brit csodálója

Hitler nem sokkal Eva második öngyilkossági kísérlete előtt ismerkedett meg Unity Valkyrie Mitforddal, a 20 éves angol arisztokrata lánnyal.

Unity 1933-ben részt vett az NSDAP ötödik pártkongresszusán, és a Führer olyan nagy hatást gyakorolt rá, hogy a következő év nyarán Münchenbe utazott németül tanulni. Legtöbbször Hitler törzshelyén, az Osteria Bavaria étteremben tanulmányozta nyelvkönyveit. Néhány hónap elteltével a Führer az asztalához hívta a lányt. Fél órán át beszélgetett vele, a végén pedig a számláját is kifizette.

Az esetet követően Unity az elragadtatás hangján írt Hitlerről édesapjának: „Ez volt életem legcsodálatosabb és leggyönyörűbb [napja] (…) Azt hiszem, én vagyok a legszerencsésebb lány a világon. Számomra ő minden idők legnagyszerűbb embere.”

Hitler azonban csak politikai téren használta ki a lány rajongását. Az 1930-as évek második felében Unity a nácik lelkes propagandistájává vált, és segítségével a Führer az angol társadalom legfelső köreivel is kapcsolatba kerülhetett. Szerelmi viszony – a pletykák ellenére – valószínűleg sohasem alakult ki köztük.

Amikor azonban 1939. szeptember 3-án Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak, Unity teljesen összetört lelkileg, és még aznap főbe lőtte magát. A kísérlet sikertelen volt, de a lány egészségi állapota már sosem lett a régi. A Führer közbenjárására – rövid berni kitérő után – hazatért Angliába. 1948-ban a koponyájában maradt golyó következtébe kialakult agyhártyagyulladásba halt bele.

A bayreuthi barátnő

Az angol születése Winifred (Wini) Wagner, a zeneszerző Richard Wagner Siegfried nevű fiának felesége is meghatározó szerepet játszott a Führer életében. A Wagner család már az 1920-as években is nyíltan támogatta a nemzetiszocialistákat. A sikertelen sörpuccs után a landsbergi börtönben raboskodó Hitlernek a legenda szerint az NSDAP helyi szervezetébe már 1922-ben belépő Wini adta azokat az írószereket, amelyekkel a rab lejegyezte a Mein Kampfot.

Bár Hitler már korábban is állandó vendége volt a Wagner család bayreuthi villájának, látogatásai szabadulása után még gyakoribbak lettek. Mivel Wini férje a férfiakhoz jobban vonzódott, mint hozzá, az asszony számára némi kárpótlást jelentett Hitlerhez fűződő szoros barátsága. Mint oly sok más esetben, valószínűleg itt is csak a Führeren múlt, hogy túllépnek-e a barátságon.

Férje 1930-ban bekövetkező halála után Wini lett a Bayreuthi Ünnepi Játékok főszervezője. A fesztivál fővédnökségét pedig a rendezvényt nagylelkűen támogató és abban remek propagandalehetőséget látó Hitler vállalta magára. Wolf – ahogy Wini szólította – gyakorlatilag a Wagner gyerekek pótpapája lett, és rendszeres levelezést folytatott velük. Az asszony sohasem felejtette el barátságukat, és még a háború után is védelmébe vette Hitlert.

 

Tudta-e, hogy…?

Hitler szemérmességére jellemző, hogy sohasem látták nyilvánosan fürdeni vagy fürdőruhára vetkőzni.

A Führer annyira ügyelt a közte és Eva Braun között lévő kapcsolat titokban tartására, hogy a nőnek a Berghofba való belépőjén a titkárnő meghatározás szerepelt.

Geli Raubal Hitler életében betöltött központi szerepét mutatja, hogy a lány halála után mellszobrot és festményt is készíttetett róla.

A Hitlerért rajongó brit arisztokrata hölgy, Unity Valkyrie Mitford egyik unokatestvére Winston Churchill volt.

Unity szobája fiatalkorában horogkeresztes zászlókkal, Hitler, Mussolini, valamint a brit fasiszta vezér, Oswald Mosley képeivel volt teleaggatva.

Unity testvére, a kommunista érzelmű Jessica azt tervezte, hogy náci szimpatizánsnak álcázva magát kerül közel Hitlerhez, terve megvalósításához végül nem volt elég bátorsága.

A teljes cikk a 2015 TéL számunkban olvasható.

Rendelje meg a kiadványt!
megrendelem a számot
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma