A légirendészet történelme Szolnokon

2011. szeptember 26. 11:29 MTI

Október végéig látható a szolnoki repülőmúzeumban az a tárlat, amely a légirendészet több mint hat évtizedes magyarországi történelmével ismerteti meg a látogatókat - közölte a kiállítás ötletgazdája és főszervezője.


Megnyitó beszédében Takács Miklós, az Aerotechnika Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a bemutató különlegessége, hogy a légirendészet múltjából kiállított fotóknak - melyek közül számos légifelvételt az MTI munkatársa, H. Szabó Sándor készített -, újságcikkeknek és egyéb írásos emlékeknek az ország egyetlen működő repülőkiállítása és a katonai repülés honi bölcsője ad otthont.

Hangsúlyozta: a légirendészet szorosan kapcsolódik a katonai repüléshez, amely ugyancsak nemrégiben ünnepelte századik évfordulóját. Ennek kapcsán felidézte: már az I. világháború után a csendőrség kötelékében találták meg helyüket a légierő kiszolgált katonái. A II. világháborút követően pedig az újjászervezett rendőrség speciális egységét alkották.

Hosszú időn át egyetlen M1C "Sokol" típusú cseh repülőgép tartozott a szervezethez, majd a Malév gépparkjából fejlődött a légirendészet technikai háttere, mely mára világszínvonalúnak mondható. Takács Miklós hangsúlyozta: ahogyan az elmúlt évtizedekben, úgy a jövőben is a katonai életpálya folytatását jelentheti a Légirendészeti Parancsnokság.

Az eseményen Nagy András nyugalmazott alezredes, a szolnoki gyűjtemény vezetője rögtönzött tárlatvezetés keretében szólt arról is, hogy a rendőrrepülés elmúlt bő hat évtizedes történelme kevéssé ismert és meglehetősen hiányosan dokumentált. A Tisza-parti megyeszékhelyen, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által működtetett repülőmúzeum azonban a légirendészet történelemkönyvében is fontos fejezeteket érdemlő tárgyi emlékeket őriz.

Például egy szolgálatból kivont L-200A "Morava" típusú repülőgépet és egy hajdani rendőrségi helikoptert, melyek közül az előbbi reményeik szerint hamarosan átfogó felújításon eshet át egy nemrégiben benyújtott pályázatnak köszönhetően.

Címkék
Haza, szeretet
MNM Báthori István múzeuma
vajavar.hu

Játsszon!

Honnan származik a következő idézet? „Harcoljatok Allah ösvényén azzal, aki harcol veletek... Harcoljatok ellenük, amíg meg nem szűnik a kísértés és Allah hite nem győz...”

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2014. őszi száma