2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hatlövetű feltalálója: 145 éve halt meg Samuel Colt

2007. január 10. 16:00

Száznegyvenöt éve, 1862. január 10-én halt meg Samuel Colt amerikai fegyvergyáros, a világ leghíresebb kézifegyverének feltalálója, akinek neve már halála előtt fogalommá és köznévvé vált.

A kéjgáztól a vízálló lőszerig

1814. július 20-án született az amerikai Hartfordban. Apja vállalkozása kiskorában megbukott, a család elszegényedett. Colt anyja korán meghalt, húga öngyilkos lett, ő maga 14 évesen matróznak állt. Egy Indiába tartó hajón, a kormánykerék forgását megfigyelve villant eszébe a forgótáras ismétlőfegyver, a revolver ötlete; a működési elv legalább annyira egyszerű, mint amilyen praktikus volt. Elképzeléseihez azonban nem tudott támogatást szerezni, ezért évekig Doctor Coult néven showműsorok keretében népszerűsítette az újonnan felfedezett fájdalomcsillapító szert, a kéjgázt.

Az első példányt fából faragta ki, majd egy fegyverkováccsal, hitelből készíttette el a működőképes prototípust. (A mester még évekig követelte a neki járó pénzt a fizetésképtelen feltalálótól.) Colt a róla elnevezett pisztolyt 1835-ben Angliában és Franciaországban, majd 1836-ban Amerikában is szabadalmaztatta.

A gyártásra 23 évesen vállalatot alapított, amely azonban rövid úton csődbe ment, alig száz darabot sikerült eladnia a rangereknek, a prérit járó csendőröknek. A fegyver akkor még túl súlyos, bonyolult volt, könnyen meghibásodott, és használójára nagyobb veszélyt jelentett, mint a célpontra.

Colt a következő években a vízálló lőszer, a távolról felrobbantható tengeri akna feltalálásával és az első tenger alatti kábel lefektetésével tudott a felszínen maradni. A koldusszegény feltalálónak az utolsó esélyt az 1846-ban kitört mexikói háború jelentette, amikor is az indiánok ellen Floridában és Texasban már hatásosnak bizonyult fegyver legújabb változatából egy tételt rendelt a hadsereg. A gond csak az volt, hogy Coltnak nem volt gyára, így a gyapotmagtalanító gépet feltaláló Eli Whitney fiával szövetkezve annak egyik telepét alakították át.

Az üzlet felvirágzott, Colt 1851-ben első amerikai gyárosként nyitott kirendeltséget Angliában, majd 1855-ben Hartfordban felépítette a világ akkori legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyárát. A létesítményt a legmodernebb gépekkel szerelték fel, és már az első évben ötezernél több kész lőfegyvert produkáltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár