2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hatlövetű feltalálója: 145 éve halt meg Samuel Colt

2007. január 10. 16:00

400 ezer fegyverrel gazdagította a világot

Colt jelszava az volt, hogy `nincsen semmi, amit gépekkel ne lehetne előállítani`, és ez akkoriban igaznak is tűnt, elsőként ő készített felcserélhető, szabványos és sorozatban gyártható alkatrészeket. A gyár hamarosan napi 150 kiváló minőségű, szépen tervezett és remekül működő fegyvert állított elő, tulajdonosa pedig a tíz leggazdagabb amerikai közé került, sőt tiszteletbeli ezredesi rangot is kapott.

A vállalat előszeretettel készített kiállítási és reprezentációs célú, de teljesen működőképes fegyvereket: az arany berakásos, gravírozott pisztolyok ott virítottak I. Miklós és II. Sándor orosz cár, VII. Frigyes dán és XV. Károly svéd király vitrinjeiben. A termékeket ügynökök terjesztették, de voltak lerakatok New Yorkban és Londonban, emellett közvetlen rendeléseket is elfogadtak. Colt volt az első iparos, aki felismerte a reklám és a marketing fontosságát, részben ezzel magyarázható elsöprő sikere.

Az amerikai polgárháború előtt Colt még adott el fegyvereket a déli államoknak, de a harcok kitörése után már csak az északi Uniónak szállított, így a háború idején mindkét hadviselő fél seregében szabványosított volt a colt. Samuel Colt 1862. január 10-én, 47 évesen azzal a tudattal hunyhatta le örökre szemét, hogy rövid élete során 400 ezer fegyverrel gazdagította a világot - és ezek révén magát is.

Érdekes módon a legsikeresebb Colt-modellt, a Békecsinálóként (Peacemaker) ismert, minden westernfilmben feltűnő .45-ös kaliberű revolvert csak jóval halála után, 1873-ban tervezték; ez volt az a fegyver, amellyel "meghódították a Nyugatot". Az 1900-as évektől kezdve már automata pisztolyok is készültek, amelyek kakasát nem kellett minden lövés után felhúzni. Ezek közül a leghíresebb a John Moses Browning által tervezett M1911-es modell - ezt számos fegyveres testületben rendszeresítették, az amerikai hadseregben kisebb módosításokkal a nyolcvanas évek végéig szolgálati fegyver maradt, gyártása napjainkban is folyik. A Colt gyár ma is virágzik, termékeit világszerte keresik.

A Colt által feltalált forgótáras, többnyire hatlövetű fegyver sokak szerint alapjában változtatta meg a történelem menetét. Ez talán túlzás, az azonban biztos, hogy Colt olyan hírnévre és vagyonra tett szert, mint előtte kevés feltaláló. Az amerikai polgárháborúban született mondás szerint "Abe Lincoln felszabadított minden embert, de Sam Colt egyenlővé is tette őket."

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár