2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

XIV. Lajos eredetileg papnak szánta a törökök elleni harc főszereplőjét, Savoyai Jenőt

2021. október 18. 14:40 MTI

358 éve, 1663. október 18-án született Savoyai Jenő, a török elleni és a spanyol örökösödési háború legkiválóbb császári hadvezére. Személyes bátorságát mutatja, hogy 24 csatája közben 13 alkalommal sebesült meg.

Édesanyja Mazarin bíboros unokahúga, apja hivatalosan a savoyai herceg, a pletykák szerint azonban a Napkirály, XIV. Lajos volt. Anyja 1673-ban a versailles-i udvari intrikáiban alulmaradt, s Brüsszelbe kellett menekülnie, fiát ettől kezdve unokahúga nevelte.

A gyenge fizikumú, kistermetű Jenőt a király papnak szánta, ő azonban katonai pályára vágyott. Miután Lajos ezt a kívánságát megtagadta, a sértett fiatalember I. Lipót osztrák császárnak ajánlotta fel kardját.

1683-ban részt vett a Bécset ostromló törökök szétverésében, s vitézsége révén hamarosan egy dragonyosezred parancsnoka, 22 évesen pedig már tábornok lett.

1686-ban a Budát felszabadító hadak alvezére volt, s olyan hősiesen küzdött a csatamezőn, hogy 1687-ben ő vihette a nagyharsányi diadal hírét Bécsbe.

1688-ban, a kilencéves háború kitörésekor Észak-Itáliában hadakozott a franciák ellen. Az ingadozó és végül különbékét kötő savoyai herceggel szemben szilárdan kitartott a császár mellett, hűségéért 29 évesen tábornaggyá nevezték ki.

1697-ben indulhatott első teljesen önálló hadjáratára, s 1697. szeptember 11-én a zentai csatában legyőzte II. Musztafa szultán hadait, véget vetve a másfél évszázados török uralomnak Magyarország nagy részén.

Nem sokáig pihent babérjain: az 1701-ben kitört spanyol örökösödési háborúban sikert sikerre halmozott az észak-itáliai hadszíntéren, bár a franciák mellett a bécsi udvar hivatalnokai is nehezítették dolgát.

A helyzet csak 1703-ban változott meg, amikor kinevezték az Udvari Haditanács elnökének, s ő ütőképessé formálta a hadsereget. 1704-ben Blenheimnél a brit Marlborough herceggel legyőzte a bajorokat, 1706-ban megszerezte Ausztriának Észak-Itáliát, majd 1708-1709-ben Németalföld nagy részét.

A Rákóczi-szabadságharc lezárultával az 1712-15-ös országgyűlésen magyar állampolgárságot kapott, 1714-ben Németalföld helytartója lett.

1716-ban, amikor a Porta megszegte a karlócai békét, ismét a török ellen indult, visszafoglalta az utolsó jelentős török erősséget, Temesvárt, 1717-ben pedig – miután 40 ezer emberével szétverte a 200 ezres török felmentő sereget – elfoglalta Belgrádot, ezzel a török végleg kiszorult Magyarországról.

Ezután ismét Németalföld élére került, de inkább a bécsi Belvedere palotában időzött 1736. április 21-én bekövetkezett haláláig.

Savoyai Jenő katonai sikerei magával ragadó lendületével és kiváló stratégiai döntéseivel magyarázhatóak, az elfoglalt területeket nemcsak meghódította, de meg is tartotta. Személyes bátorságát mutatja, hogy 24 csatája közben 13 alkalommal sebesült meg.

Nagy Frigyes későbbi porosz királyt ő oktatta hadművészetre, s Napóleon egyedül az ő hadjáratait tartotta tanulmányozásra érdemesnek. Pártolta a művészeteket és a tudományt, kora legnagyobb elméivel levelezett, hatalmas könyvtárral és képtárral rendelkezett.

Kiválóan értett a pénzügyekhez is: 25 forinttal érkezett Ausztriába, s 25 milliót hagyott maga után, egyebek között az egész Csepel-szigetet megszerezte, s impozáns kastélyt építtetett Ráckevén. Lovas szobra a budai Várban található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Savoyai Jenő lovasszobra a budai VárbanJacob van Schuppen 1718-as portréja a törökverő hadvezérrőlAz 1717-es belgrádi csata után is győztesen hagyta el a hadszínteret

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár