2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Visszakerült jogos örököseihez egy nácik által elkobzott festmény a hírhedt Gurlitt-gyűjteményből

2019. január 9. 11:08 MTI

A nácik által elkobzott festményt szolgáltattak vissza egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban.

festmény
Georges Mandel zsidó származású francia újságíró és politikus örökösei, Franz Rainer Wolfgang Joachim Kleinertz és Maria de las Mercedes Estrada átveszik Thomas Couture francia művész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portr

A Berni Szépművészeti Múzeum újabb darabjáról derült ki, hogy annak idején a nácik kobozták el. Kedden a Thomas Couture francia festőművész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portréja) című festményt szolgáltattak vissza a jogos örökösöknek. A festmény a második világháború idején kivégzett Georges Mandel újságíró és politikus, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt. A zsidó származású Mandel örökösei Németországban vették át az őket megillető festményt.

A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel a szakértők. A több milliárd eurót érő gyűjteményt az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban meghalt Hildebrand Gurlitt-tól fia, Cornelius örökölte meg. A rengeteg műkincs között Picasso-, Chagall-, Matisse-festmények is voltak. Cornelius Gurlitt 2014-ben halt meg, és a teljes gyűjteményt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta. Azóta már a Gurlitt-hagyaték több darabjáról is megállapították, hogy a nácik kobozták el őket a világháború idején. Az alkotások jogos tulajdonosainak felkutatása azonban lassú folyamat és mostanáig mindössze néhány művet sikerült visszaszolgáltatni. Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere a Couture-festmény keddi átadásakor azt mondta, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lopott alkotásokat visszajuttassák jogos tulajdonosaikhoz. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

július 9.Mai évfordulók

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár