Őrült uralkodók

Visszakerült jogos örököseihez egy nácik által elkobzott festmény a hírhedt Gurlitt-gyűjteményből

2019. január 9. 11:08 MTI

A nácik által elkobzott festményt szolgáltattak vissza egy zsidó származású francia újságíró és politikus leszármazottainak Németországban.

festmény
Georges Mandel zsidó származású francia újságíró és politikus örökösei, Franz Rainer Wolfgang Joachim Kleinertz és Maria de las Mercedes Estrada átveszik Thomas Couture francia művész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portr

A Berni Szépművészeti Múzeum újabb darabjáról derült ki, hogy annak idején a nácik kobozták el. Kedden a Thomas Couture francia festőművész Portrait de jeune femme assise (Fiatal ülő nő portréja) című festményt szolgáltattak vissza a jogos örökösöknek. A festmény a második világháború idején kivégzett Georges Mandel újságíró és politikus, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt. A zsidó származású Mandel örökösei Németországban vették át az őket megillető festményt.

A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel a szakértők. A több milliárd eurót érő gyűjteményt az Adolf Hitler műkereskedőjeként számon tartott, 1956-ban meghalt Hildebrand Gurlitt-tól fia, Cornelius örökölte meg. A rengeteg műkincs között Picasso-, Chagall-, Matisse-festmények is voltak. Cornelius Gurlitt 2014-ben halt meg, és a teljes gyűjteményt a Berni Szépművészeti Múzeumra hagyta. Azóta már a Gurlitt-hagyaték több darabjáról is megállapították, hogy a nácik kobozták el őket a világháború idején. Az alkotások jogos tulajdonosainak felkutatása azonban lassú folyamat és mostanáig mindössze néhány művet sikerült visszaszolgáltatni. Monika Grütters, a német szövetségi kormány kulturális ügyekért felelős államminisztere a Couture-festmény keddi átadásakor azt mondta, minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lopott alkotásokat visszajuttassák jogos tulajdonosaikhoz. 

2019. nyár: Őrült uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!