A vörösterror 133 napja

Visszakérik a norvégok a Dániában őrzött középkori királyi kürtöt

2018. február 1. 12:16 MTA

Egy középkori királyi ivókürtöt kér vissza Dániától Norvégia. A királyi kürtöt, amely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban nyíló új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki.

Norvég királyi kürt

„Azt kívánjuk, hogy az ivókürt visszatérjen hazájába, oda, ahova tartozik” – nyilatkozta Asle Toje, a norvég Nobel Intézet munkatársa a Kristeligt Dagblad dán lapnak. A királyi kürtöt, amely egy őstulok díszes szarvából készült, a tervek szerint a 2020-ban nyíló új oslói természettudományi múzeumban állítanák ki. „A királyi kürt azért olyan különleges, mert nincs más igazi koronaékszerünk, és ez köti össze történelmünk különböző korszakait” – mondta Toje. A kezdeményezéshez magánemberek és norvég politikusok is csatlakoztak.

Az ereklyét jelenleg a dán Nemzeti Múzeumban őrzik. Politikai határozatra van szükség a kürt visszaadásához – mondta Camilla Mordhorst, az intézmény igazgatóhelyettese a dán televíziónak.

Norvégia 1380 és 1814 között dán fennhatóság alá tartozott, amelynek emlékét a norvégok "négyszáz évnyi éjszakaként" őrzik. Az ivókürt visszaszerzésével a norvégok talán pozitívabban tekinthetnek vissza erre a korszakra – mondta Toje.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!