2020. tavasz: Halálos tudomány

Visszakapta féltve őrzött Kolumbusz-kincsét Amerikától a Katalóniai Nemzeti Könyvtár

2018. június 8. 16:55 MTI

A Katalóniai Nemzeti Könyvtárból 2005 novembere előtt lophatták el a levelet, de csak 2012-ben derült ki, hogy évek óta egy hamisítványt őrizget az intézmény. A levelet végül 2014-ben hosszas tárgyalások után volt hajlandó visszaadni az akkori tulajdonosa.

Kolumbusz

Kolumbusz Kristóf az Újvilág felfedezéséről írt 1493-as levelének egyik ritka, évekkel ezelőtt ellopott másolatát adta vissza Spanyolországnak az Egyesült Államok. Az amerikai hatóságok szerdán adták át az 500 éves írást a washingtoni spanyol nagykövet rezidenciáján tartott ceremónián.

Az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) közleménye szerint a dokumentumot a Barcelonában lévő Katalóniai Nemzeti Könyvtárból lopták el valamikor 2005 novembere előtt, és eladták. Az intézmény által őrzött változatról csak 2012-ben derült ki, hogy hamisítvány.

Az ellopott levél 2011 júniusában cserélt ismét gazdát, nagyjából egymillió dollárért.
Az ICE alá tartozó különleges amerikai nyomozóhatóság (HSI) és a delaware-i ügyészi hivatal 2011-ben indított nyomozást az ügyben, amikor fülest kaptak, hogy a levél több nyomtatott másolatát is ellopták európai könyvtárakból és hamisítványokkal helyettesítették őket. Négy évvel ezelőtt, 2014-ben a levél akkori tulajdonosa hosszas tárgyalások után beleegyezett a dokumentum visszaszolgáltatásába.

A levélben, amelynek mára mindössze 80 nyomtatott másolata maradt fenn, Kolumbusz az amerikai kontinens lakóiról, növény- és állatvilágáról szerzett benyomásait osztotta meg II. Ferdinánd aragóniai királlyal és I. Izabella kasztíliai királynővel.

A másolat átadása előtt a szakértők megállapították, hogy a levélről vegyszerrel tüntették el a Katalóniai Nemzeti Könyvtár bélyegét.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!