2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Virtuális kiállítással ünnepli Örkény István 110. születésnapját a nevét viselő színház

2022. április 6. 13:35 MTI

Névadója születésének 110. évfordulója alkalmából virtuális kiállítást készít az Örkény István Színház; a tárlatban archív fotók, felvételek és az Örkény-ősbemutatókban szereplő színészekkel, alkotókkal készült interjúk is helyet kapnak.

Örkény Is
Örkény István 1966-ban (Fortepan / Hunyady József)

Az Örkény István (1912–1979) életének és munkásságának emléket állító virtuális kiállítás ettől a héttől kezdődően, a www.orkenyszinhaz.hu honlapon érhető el – közölte a színház kedden az MTI-vel.

Az online tárlatban a látogatók az Örkény Színház tereit, köztük a kulisszákat járhatják be 360 fokos képek segítségével. A virtuális épületbejárás során a szerző életének és munkásságának jelentős állomásait jelenítik meg archív fotók, prózarészletek, interaktív játékok formájában.

A kiállítást az Örkény-ősbemutatók alkotóival, köztük Kútvölgyi Erzsébettel, Halász Judittal, Andai Katival és Tímár Évával készített videóinterjúk, valamint az Örkény Színház művészeinek tolmácsolásában elhangzó egypercesek színesítik.

A 110. évfordulóra szervezett, a Van választásunk címet viselő egyperces novelláról elnevezett eseménysorozat keretében április 3-án az Azt meséld el, Pista!, április 4-én pedig a Tóték című előadást láthatta a közönség. Április 5-én, az író születésének évfordulóján a Nézzünk bizakodva a jövőbe! című produkciót játszották, amelyben a színház művészei Örkény István írásaiból olvastak fel.

A II. kerületi önkormányzat a 110 éve született Örkény Istvánra, a II. kerület posztumusz díszpolgárára úgy emlékezik, hogy egyperces novelláit teszik a választási plakátok helyére.

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben felidézik, Örkény István Budán talált otthonra. Hosszú évtizedeken át írta a 20. század második felének magyar valóságát tűéles érzékenységgel bemutató műveit, amelyek sokszor fájóan aktuálisak. „Örkény tudta, az igazi szabadság belülről fakad; ha készek vagyunk saját életünkre egy fanyar félmosollyal tekinteni, igazán nagy baj nem érhet már minket” – írják a közleményben.

Mint kiemelik, Örkény Istvánra egy olyan gesztussal emlékeznek, amelynek talán ő is örült volna. „Úgy alakult, hogy itt maradt a harsogó választási kampány után számtalan kihelyezett hirdetőoszlop, ahol mostanra csak lejárt szavatosságú üzeneteket nézhetnénk” - fogalmaznak, hozzátéve, hogy ezek egy részét átalakítják, és Örkény egyperceseket helyeznek el rajtuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár