2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Ügyetlen pincér törte le Vénusz hüvelykujját

2016. október 28. 10:28 MTI

Egy vállalati rendezvényt előkészítő pincér letörte a londoni British Museum felbecsülhetetlen értékű, római kori Vénusz szobrának a hüvelykujját. Az eset még decemberben történt, de az intézmény csak csütörtökön adott hírt róla. 

A Vénusz-szobor

Az esetről az The Art Newspaper számolt be, amely tudni vélte, hogy a pincér túl közel dolgozott az alacsony talapzaton álló szoborhoz, és letörte a két méter magas nőalak jobb kezének mutatóujját. A British Museum csütörtökön közölte, hogy a szerencsétlen esetet "komolyan vették" és az eseményért felelős személyeket megfelelő képzésben részesítették a műtárgyak védelméről. "Szakembereink teljes egészében helyreállították a műtárgyat, amelyet továbbra is kiállítanak" - tették hozzá.

A Townley Vénusznak már hiányzik a mutatóujja, amely még azelőtt tört le, hogy a szobor a londoni múzeumba került. A szerelem istennőjét félmeztelenül ábrázoló szobor egy Kr.e. negyedik századi görög Vénusz szobor római kori márványmásolata, valamikor az 1., vagy a 2. században készült. Nevét Charles Townley brit műgyűjtőről kapta, aki megvásárolta az 1775-ben Róma Ostia kikötőjének fürdőiben feltárt ókori szobrot. A British Museum 1805-ben vette meg a műkincset. 2012-ben egy látogató letörte a Vénusz kezének egy részét, a korábbi törés mentén megsérült szobrot helyreállították. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár