2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Turisták kezdték törleszteni a 2. világháborús jóvátételt

2015. március 24. 08:46

Furcsa jelenet játszódott le a múlt héten egy görögországi tengerparti városban: egy német turistapár egyszerűen besétált a település városházára, zsebükben 875 euróval, majd - háborús jóvátétel címen - átadták az összeget a város polgármesterének.

Görögország

"Szerda reggel jöttek az irodámba, és azt mondták, meg szeretnék változtatni kormányuk hozzáállását. Számításokat végeztek és arra jutottak, hogy minden egyes német állampolgárra 875 euró jut fejenként a Görögországnak járó német háborús jóvátételi összegből" - közölte Dimitris Kotsouros, Návplio első embere.

A polgármester elmondta, hogy az összeget azóta már átadták egy helyi jótékonysági szervezetnek. Hozzátette: a pár azért választotta Návpliót, mert a Peloponnészosz-félszigeten található település volt az első görög köztársaság fővárosa a görög szabadságharcot követően a 19. században. A görög sajtó értesülése szerint a már nyugdíjas Ludwig Zacaro és felesége, a részmunkaidőben dolgozó Nina Lahge volt a két nagylelkű felajánló.

A német jóvátétel ügye időről időre felröppen a görög médiában, legutóbb a januári parlamenti választáson győztes Alekszisz Ciprasz vezette párt jelentette ki, hogy Berlin nagyjából 162 milliárd euróval - azaz a 315 milliárd eurós, a GDP 175 százalékára rúgó görög államadósság nagyjából felét kitevő összeggel - tartozik Athénnak. Ez az összeg két részből áll össze: egyrészt a nácik négyéves (1941-1945) megszállása alatt véghezvitt pusztítás miatt járó jóvátételből, másrészt a görög nemzeti banktól kikényszerített, 476 millió akkori német márkás hitelből.

A görögök követelése Németországban is támogatókra lelt, a szociáldemokraták és a zöldek is úgy látják, hogy Berlinnek legalábbis fontolóra kellene vennie a háborús jóvátétel kifizetését. A német kormány gazdaságminisztere azonban a múlt héten lehűtötte a kedélyeket. "Ennek valószínűsége a nullával egyenlő" - fogalmazott Sigmar Gabriel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár