2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Tragikus merényletek kísérték végig a Nehru-Gandhi dinasztia uralmát Indiában

2020. november 28. 08:34 Paul McEvans

A tigrisek bosszúja

Indira Gandhi utódja a fia, az Air India egykori pilótája, a korábban apolitikus, nyugodt polgári életre vágyó, szerény és becsületes emberként ismert Radzsiv lett. Nehéz helyzetben vette át az ország irányítását. Nem elég, hogy meg kellett oldania a „szikh kérdést”, a hinduk és a muszlimok között zajló összetűzések is komoly problémát jelentettek, amit csak tetézett a gazdaság stagnálása. Mindezek azonban eltörpültek a tamilok ügyéhez képest.

Az Indiától délkeletre található szigetországban, Srí Lankán már évtizedek óta komoly feszültség volt a többségi szingaléz népesség és a tamil kisebbség között. A független tamil állam megalapítására törekvő Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei nevű – röviden Tamil Tigrisekként emlegetett – militáns szervezet 1983-ban felkelést robbantott ki a szingaléz vezetésű Srí Lanka-i kormány ellen, amely közel 26 évig, 2009-ig tartó polgárháborúhoz vezetett.

India tekintetében az egykori Ceylonban zajló események azért tettek szert különös jelentőségre, mert a dél-indiai Tamilnádú államot többségében tamilok lakják. A tamil nacionalista csoportok a Srí Lanka-i tamilok támogatását követelték, ez pedig komoly erőpróba elé állította Radzsiv Gandhit. A Tamil Tigrisek támogatásával ugyanis elismerte volna a nemzeti-nyelvi alapon szervezett állam létjogosultságát, ami alapot teremthetett volna több indiai állam elszakadásához is, a segítség megvonásával azonban maga ellen fordíthatta volna a tamil lakosságot.

Gandhi 1987-ben végül csapatok küldésével közvetítő szerepet vállalt a Srí Lanka-i konfliktusban, ám a kezdeti eredmények után az indiai szerepvállalás kudarcba fulladt. Ebben a helyzetben Gandhi az indiai csapatok Srí Lankáról történő kivonása mellett döntött. Noha az 1989-es választásokat elvesztette, a politikától nem vonult vissza, s 1991-ben választási kampányba kezdett. Ennek során utazott el Tamilnádúba is, annak ellenére, hogy ott nem örvendett köztiszteletnek.

Május 21-én az állam székhelyétől, Csennaitól (korábban Madrász) mintegy 40 kilométerre fekvő városban, Sriperumbudurban tartott volna beszédet. Nem sokkal este 10 óra után kiszállt a kocsijából, és az őt éljenző tömeg gyűrűjében elindult a pódium felé, amikor egy fiatal lány lépett elé. Amikor az indiai hagyományoknak megfelelően lehajolt, hogy megérintse a port Gandhi cipője előtt, működésbe hozta a ruhája alá rejtett robbanószert. A merénylet nem csak Radzsiv Gandhit és őt tépte darabokra, hanem több civillel is végzett.

A merénylet mögött tamil szélsőségesek álltak. Az öngyilkos merénylőt később Thenmozhi Rajaratnamként azonosították. Feltehetően a Tamil Tigrisek tagja volt, a merénylet kivitelezésében azonban több társa is segédkezett. 1998-ban 26 embert ítéltek halálra a gyilkosságban való bűnrészességük miatt, de a következő évben huszonkettőjük büntetését életfogytiglani börtönre módosították, a börtönben egy kislánynak életet adó Nalini Sriharan büntetését pedig 2000-ben enyhítették életfogytiglani szabadságvesztésre.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
A közkeletű vélekedéssel szemben nem voltak Mahátma Gandhi rokonai.A fiatal Indira a „Nagy Lélekkel” annak éhségsztrájkja idejénIndia 1947. augusztus 15-én ünnepelhette meg az első függetlenségi napját, miután több évszázad után elszakadtak a britektől. Első miniszterelnöke Dzsaváharlál Nehru lett.Dzsaváharlál Nehru ravatalaA hatalmas ország XX. század második felének történetét Nehru lánya és unokái formáltákIndira GandhiA szikhek elbarikádozták magukat az amritszári Aranytemplomban, mire az indiai hadsereg a Kékcsillag hadművelet keretében megrohamozta a szentélytIndira Gandhi és kisebbik fia, SzandzsajIndira Gandhi halála után India-szerte szikhellenes zavargások törtek ki, a harcoknak több ezer szikh esett áldozatul. Az indiai rendőrség olykor brutálisan lépett fel.Indira Gandhi idősebbik fiára, Radzsivra is komoly erőpróbák vártak, amelyeket nem sikerült megoldania. Az életével fizetett.Radzsiv Gandhi koporsója
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár