2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tíz kevésbé ismert tény az amerikai függetlenségi háborúról

2018. július 4. 16:46 Múlt-kor

Az amerikai függetlenségi háború (1775-1783) azzal kezdődött, hogy Nagy-Britannia 13 észak-amerikai gyarmatának képviselői több autonómiára törekedtek a Brit Birodalmon belül. Az ellentétek végül fegyveres konfliktusba csaptak át, amelynek keretében a gyarmatok kivívták függetlenségüket, és Amerikai Egyesült Államok néven új országot alkottak. Sok, ezzel az időszakkal kapcsolatos tényező azonban kevésbé ismert a közgondolkodásban. Alább olvasható tíz tény az amerikai függetlenségi háborúról, amely újdonságként hathat.

Nem a függetlenség volt az amerikaiak eredeti célja

Amikor 1775 áprilisában elkezdődött a háború, a gyarmatok célja csupán a nagyobb autonómia kivívása volt, nem a teljes elszakadás. A Kontinentális Kongresszus, amely az amerikai ellenállást vezette, kérvényt nyújtott be a nyár folyamán III. György királyhoz, amelyben tagadták, hogy az amerikaiak célja a függetlenség lenne, és kérték őt, védje meg a gyarmatokat. Ezen a kritikus ponton a brit miniszterek és a király elutasították a gyarmatiakat, és elkezdték őket nyílt ellenségként kezelni, arra a következtetésre juttatva az amerikaiakat, hogy a teljes függetlenség maradt az egyetlen megoldás.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Brit csapatok csapnak össze francia és májszori erőkkel Cuddalore ostrománál 1783-banBernardo de Gálvez spanyol csapatokat vezet a britek ellen a floridai Pensacolánál, 1781-benLord Cornwallis megadja magát és seregét a francia (balra) és amerikai (jobbra) csapatok előtt Yorktownnál, 1783-banRochambeau francia és Washington amerikai tábornok kiadják utolsó parancsaikat a yorktowni csata előtt, 1783.A Bunker Hill-i csata, 1775.III. György brit királyA döntő brit győzelemmel végződő tengeri ütközet Dominikánál, 1782.Washington átkelése a Delaware folyón, 1776. december 25-26.John Singleton Copley festményén jól láthatóan egy fekete katona is harcol a brit oldalon az amerikaiak ellen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár