Sorsgyötörte magyar anyák

Tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe

2017. március 29. 12:33

Volt, aki Éva-kosztümben jelent meg egy jelmezbálon, és volt, aki a tragikus sorsú Mária Antóniával rivalizált. Behálózták az angol királyokat, de volt, akinél III. Napóleon is megfordult. Előfordult, hogy megölték szeretőjüket, sőt még az is, hogy az áldozat a haláluk után is a „szeretőjük maradt”. Következzen tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe.

Tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe

Akiről istennőket mintáztak

Phryné azon kevés prostituált egyike volt, akinek szépségét ma szépművészeti múzeumok sorában csodálhatjuk meg. A híres kurtizán az ókori Görögországban élt a Kr. e. 4. században és gyakran állt modellt a kor híres festőjének, Apellésznek. Szeretői között volt Prakszitelész, a szobrász is, aki a hagyomány szerint Phryné alakját örökítette meg, amikor Afrodité istennő szobrát faragta. A későbbi elbeszélések szerint a lány olyan gazdaggá vált az évek során, hogy miután Nagy Sándor megostromolta Thébát és lerombolta annak falait, Phryné felajánlotta, hogy egy hatalmas összeggel segíti a városfal újjáépítését. Az elsőre nagylelkűnek tűnő adománynak azonban feltételt is szabott, hiszen az új falakra fel kellett vésni, hogy „Alexander lerombolta, de Phryné, a kurtizán újra felépítette.”

Phryné meztelenül a bírák előtt egy 19. századi festményen

Az életéhez kapcsolódó legendás történetek mellett, Phryné leginkább arról vált híressé, hogy egy alkalommal bíróság elé állították valamilyen homályos vallási kérdés miatt. Ügyvédjének szerepét egyik szeretője, Hüpereidész, a híres szónok vállalta magára. Egy történet szerint végül úgy „győzte meg” a bírákat védence ártatlanságáról, hogy a tárgyalás során lehámozta annak ruháit, felfedve ezzel Phryné melleit a döntnökök előtt.

Címkék
Galériák
2018. tavasz: Sorsgyötörte magyar anyák
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Sally SalisburyNell GwynnCora PearlCatherine WaltersLulu WhiteCalamity JaneVeronica FrancoPhryné meztelenül a bírák előtt egy 19. századi festményenSada AbeSally Salisbury leszúrja John FinchetMadame du Barry
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!